Tartaar van Coquilles met Sinaasappel – Fris en Luxe Voorgerecht

Tartaar van Coquilles met sinaasappel is het toppunt van kookkunst. Een goddelijk smakelijk recept bereid met verse Sint-Jakobsschelpen, het zuurtje van de bloedsinaasappel en het pittige van de lente-ui en Sriracha. Of je nu een gedurfde smaak voor culinaire experimenten hebt of op zoek bent naar een heerlijk voorgerechtje om tijdens een dinertje te serveren, dit recept is perfect. Een rijke en heerlijke manier om jouw gasten te verrassen en te laten genieten van dit luxe gerechtje. Geniet van deze bijzondere tartaar en jouw gasten zullen zich steeds afvragen hoe jij deze uitzonderlijke gerechtje hebt bereid. Het is heel gemakkelijk te maken en een ware smaakexplosie in de mond. Aarzel dus niet langer en doe het! Je zult er geen spijt van krijgen.

Coquilles

Coquilles St Jacques oftewel Sint-Jakobsschelpen zijn een van de lekkerste schelpdieren ter wereld. Deze schelp heeft een vlezig en zoet weekdiertje.

In de meest ideale wereld zouden we allemaal levende coquilles in de schelp kunnen vinden, die het zoetst en het meest vers zijn. En die worden geleverd met een schelp die ook dienstdoet als een erg mooi serveerschaaltje. Maar de realiteit is dat maar weinigen van ons vaak levende coquilles kunnen vinden. Maar vraag jouw visboer om verse coquilles en vertel erbij dat je deze rauw wilt verwerken.

Wat betreft het serveren, als je het echt op de schelp wilt doen zoals je op de foto’s hier ziet, kan je online schoongemaakte Sint-Jakobsschelpen bestellen. Je kunt dat ook overslaan en gewoon kleine glaasjes of schaaltjes gebruiken.

Ook zo dol op coquilles? Probeer dan ook eens deze verrukkelijke:

  1. Coquilles alla Vodka
  2. Rauw gemarineerde coquilles
  3. Coquilles met kappertjes en citroen

Bloedsinaasappel

Bloedsinaasappelen zijn een nogal gruwelijke naam voor een heerlijk zoete en prachtig gekleurde citrusvrucht. Ze zijn meestal iets kleiner dan andere soorten sinaasappelen, met een dikke schil die al dan niet een roodachtige blos heeft. Maar ze zien er van buiten uit als gewone sinaasappelen. Het vruchtvlees aan de binnenkant is schitterend donkerroze, oranjerood of zelfs donker bloedrood. De meeste komen uit Sicilië. De vrucht kan zo worden gegeten, uitgeperst of worden gebruikt in gebakken goederen, cocktails, salades of andere gerechten waarvoor sinaasappels nodig zijn.

Naast hun mooie rode kleur hebben bloedsinaasappels ook een opvallende en heerlijke zoetzure smaak met een klein bittertje.

Bloedsinaasappelen zijn van december tot en met maart te verkrijgen.

Tips:

  • Als de bloedsinaasappelen niet in het seizoen zijn, gebruik dan ‘gewone’ sinaasappelen of rode grapefruits.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Tartaar van Coquilles met sinaasappel:

Tartaar van Coquilles met sinaasappel is het toppunt van kookkunst.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Vis, Voorgerechten
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 4 grote Sint-Jakobsschelpen
  • 1 lente-ui
  • 1 bloedsinaasappel
  • ¼ tl Sriracha
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het wassen van de coquilles onder stromend koud water en leg ze vervolgens in een doek om ze te drogen.
  • Snijd de coquilles in blokjes en doe ze in een kom.
  • Snijd de lente-ui in dunne ringen en doe ze ook in de kom.
  • Spoel de sinaasappelschoon en rasp een tl van de schil. Snijd dan met een scherp mes de boven- en onderkant van de sinaasappelschil af en snijd dan de schil langs de zijkanten eraf.
  • Houd de sinaasappel in je hand en snijd de partjes uit het witte membraan.
  • Houd 2 partjes apart voor de garnering en snijd de rest van de partjes in kleine blokjes. Doe dit samen met de sinaasappelrasp ook bij de coquilles.
  • Meng alles in de kom met elkaar en voeg Sriracha, olijfolie, peper en zout naar smaak toe.
  • Zet het een half uurtje afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel de tartaar over 2 coquilleschelpen, glaasjes of bordjes.
  • Garneer met een partje bloedsinaasappel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating