Deze taco met bloemkoolshoarma en biettzatziki moet je beslist eens proberen. Bloemkool is zo lekker als het gebakken of geroosterd wordt en die prachtige kleur van de tzaziki spat toch van je bord af? Zo heerlijk en kleurrijk kan een vegetarische maaltijd zijn. Taco’s waar je het vlees echt niet zult missen.
Bloemkool
De bloemkool is een ontzettend veelzijdige groente. Deze werd vroeger gekookt met een sausje gegeten, maar maakt het helemaal een comeback. Denk maar aan bloemkoolsteaks of de bloemkoolrijst, de koolhydraatarme vervanger voor de gewone rijst.
Bloemkool kan erg lekker zijn en daarbij is het nog eens supergezond. Het bevat veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten en weinig calorieën.
Bloemkool heeft een vrij neutrale lichte koolsmaak.
Natuurlijk is de witte bloemkool de meest voorkomende soort, maar ze zijn er in allerlei kleuren te koop. Van groen, geel, paars tot oranje. Daarnaast heb je nog de groene romanesco, een bloemkoolsoort die bestaat uit torentjes in plaats van roosjes.
De gekleurde bloemkolen zijn zelfs wat gezonder dan de witte versie, dit komt omdat ze veel antioxidanten bevatten.
Het nadeel van het koken van gekleurde bloemkolen is dat de kleur vervaagt. Gebruik ze daarom rauw in deze Gekleurde bloemkoolcouscous, roergebakken of geroosterd in de oven.
Bloemkool kan je dus op veel manieren bereiden. Kook de bloemkool niet te lang, lekker met een kaassaus.
Rauw verwerkt als rijst of couscous.
Maak een bloemkoolpuree in plaats van de aardappelpuree. Kook hiervoor de bloemkool gaar, giet het af en pureer het in een keukenmachine met boter en melk glad.
Bakken of wokken, als je bloemkool knapperig bakt krijgt deze een heerlijke smaak. Je kunt het nog extra op smaak brengen met specerijen zoals ik in dit recept gedaan heb.
In de oven roosteren is ook een goede manier om de bloemkool te bereiden. Zo is een bloemkoolsteak geroosterd in de oven echt te lekker.
Of frituur ze eens zoals in dit recept: Freekeh met gefrituurde bloemkool.
En een Geroosterde bloemkool dip of Geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep is ook niet te versmaden.
Tip:
- De shoarmakruiden die ik gebruikt heb zijn van Euroma.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Taco met bloemkoolshoarma en biettzatziki:
Ingrediënten
Bloemkool
- 1 kleine bloemkool
- 2 el olie
- 1 el shoarmakruiden
- zout
Tzatziki
- 1 ongekookte rode biet
- 75 ml Griekse yoghurt
- ½ teentje knoflook
- 1/2 tel komijnpoeder
- 2 el gesneden muntblaadjes
Erbij
- 4 mini wraps
- 1 zakje sla
- 1 lente-ui
Instructies
- Maak eerst de tzatziki: Schil hiervoor de rode biet en rasp deze fijn en meng ze door de yoghurt. Meng de komijnpoeder, geraspte knoflook en munt erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd of breek de bloemkool in kleine roosjes en spoel ze schoon onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
- Vijzel de korianderzaadjes fijn. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de koriander, komijn- en paprikapoeder.
- Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en bak ze op middelhoog vuur in ongeveer 10-15 minuten beetgaar en goudbruin. Bestrooi ze dan met een beetje zout.
- Bak de mini wraps in een koekenpan in een beetje olie. Leg ze dan op de borden en lepel er de biettzaziki op.
- Verdeel sla en de bloemkoolroosjes over de taco’s en bestrooi met de fijngesneden lente-ui.