Na de zomervakantie is Mandy weer gestart met haar leuke swiepswoepswap. Het is een receptenswap, waarbij je een andere foodblogger krijgt toegewezen waarvan jij een recept maakt. Deze keer werd ik aan Thomas Culinair gekoppeld. Zijn recept van sushi in taartvorm sprak mij erg aan. Ik heb er een sushitaartje met zalm en avocado van gemaakt.
Op de site van Thomas kan je zien dat hij gek van barbecueën en bier is. Hij heeft zelfs een bieropleiding gevolgd en mag zich nu Bierista meester in bier noemen. Het leuke is dat hij nu bij zijn gerechten passende speciale bieren uitzoekt. Maar naast de barbecue en bier, is hij ook groot liefhebber van de Aziatische keuken en sushi. Vandaar dat mijn oog viel op de sushitaart.
Sushi
Wij zijn gek op sushi en ik heb het wel eens gemaakt. Maar ergens heb ik niet het geduld om deze heerlijkheid in elkaar te draaien. Daarom is een sushitaart een uitkomst. Dit kost ook wel tijd, maar het gaat toch wat sneller en is makkelijker te maken. Daarnaast ziet het er ook nog eens prachtig uit, nietwaar? De basis is natuurlijk sushirijst wat je aanmaakt zoals de rijst voor de sushi. En verder kan je helemaal losgaan op de rest. Ik heb gerookte zalm gebruikt, avocado, komkommer, sojaboontjes, lekkere pittige wasabimayonaise en rode pittige sesamzaadjes.
Gebruik wat jij lekker vindt zoals bijvoorbeeld tonijn, garnalen, wakame, ingelegde gember, etc. Je kunt een sushitaart maken of meerdere kleintjes, zodat iedereen z’n eigen taartje heeft.
Tips:
Ik heb de rand van een springvorm (van 17 centimeter) gebruikt en deze iets ingevet met olie. En ik het de ring gewoon op het bord gezet (dus zonder de losse bodem) en de taart rechtstreeks op het bord gemaakt.
Ben jij ook zo gek op sushi? Dan heb ik nog een paar leuke alternatieven voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sushibonbons, Teriyaki jackfruit sushibowl, Sushi rijstbowl met garnalen, Sushi rijstsalade, Poke bowl met tonijn of deze Poke van zalm.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Sushitaartje met zalm en avocado:
Ingrediënten
- 250 g sushirijst
- 50 ml sushi azijn
- 2 eetrijpe avocado’s
- 2 mini komkommers
- 100 gr gerookte zalmblokjes
- 1 norivel
- 50 gr sojaboontjes
- 3 el wasabimayonaise
- 1 el sesamzaadjes
- sojasaus
Instructies
- Kook de suhirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst gaar is roer je de sushi azijn door de warme rijst. Laat het 30 minuten afkoelen op een grote platte schaal.
- Roer de rijst af en toe door. Snijd ondertussen de minikomkommers in de lengte in dunne linten met een dunschiller.
- Verwijder de pit en schil van de avocado en snijd deze in hele dunne plakjes.
- Knip een cirkel van 17 centimeter uit het norivel.
- Zet de rand van de springvorm op een groot bord. Verdeel de helft van de afgekoelde rijst op het bord. Druk het glad met de bolle kant van een natte lepel.
- Bedek de rijst met de avocadoplakjes. Lepel hierop de rest van de sushirijst en druk dit wederom mooi glad. Leg hierop het norivel.
- Rol de komkommerlinten op en verdeel ze op het taartje. Verdeel de zalmblokjes en sojaboontjes ertussen en garneer hier en daar wat wasabimayonaise.
- Bestrooi met de sesamzaadjes en serveer het sushitaartje met de sojasaus apart.
- Snijd het taartje met een nat en scherp mes in punten.


