Telo met Bakkeljauw | Surinaamse Recept

Ik bereid gerechten uit veel verschillende keukens, maar Surinaams koken had ik nog nooit geprobeerd. Waarom weet ik niet, want ik sta open voor allerlei nieuwe gerechten. Toen kwam dit recept voorbij en besloot ik het eens te proberen. Mijn groenteman op de markt vroeg al vaker: “Moet je die cassave niet eens proberen?” Maar ik had geen idee wat ik ermee moest doen – tot nu. Telo wordt gemaakt van cassave en bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. Gelukkig vond ik deze ingrediënten bij mijn lokale supermarkt (AH). Dus geen excuses meer… aan de slag met dit Surinaamse Telo met Bakkeljauw gerecht.

Telo

Telo (of teloh) is cassave. In dit gerecht wordt de cassave in dikke frieten gesneden en krokant gebakken.
De cassave wordt eerst geschild en in dikke frieten gesneden. Vervolgens wordt de cassave gekookt, gekoeld en daarna gefrituurd. Het resultaat? De lekkerste frieten ooit. Ook zonder bakkeljauw zijn deze frieten heerlijk. Serveer ze bijvoorbeeld met een Jamaican hamburger met chipotlesaus of maak er cassave puree met knoflook  van.

Cassave, afkomstig van de yuca, is te vinden in toko’s, bij de groenteboer of bij grote supermarkten. De grote knol lijkt op een aardappel, maar heeft een dikke donkerbruine schil die lastig te schillen is. Het vruchtvlees is wit, maar kan snel verkleuren.

Bakkeljauw

Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw en wordt ook wel ‘klipvis’ genoemd.
Wanneer kabeljauw wordt gedroogd zonder gezouten te worden, heet het stokvis. Dit is een eeuwenoude manier van vis conserveren. Door het drogen blijven veel voedingsstoffen behouden en krijgt de vis een intensere smaak.

Voor het bereiden kun je de vis ontzouten, maar dat hoeft niet. Zonder ontzouten is het gerecht behoorlijk zout.

Ontzouten: Week de bakkeljauw ongeveer acht uur in koud water. Ververs het water een paar keer. Proef een stukje vis om te controleren of het niet te zout is.

Probeer ook eens deze bakkeljauw asperge fritters of brandade visdip.

Tips

  • De saus kan vrij zout zijn, maar de combinatie met cassavefrieten is heerlijk.
  • Madame Jeanette is erg pittig, daarom koos ik voor een Spaanse peper.
  • Heb je dit recept gemaakt en vond je het lekker? Laat dan hieronder een reactie en beoordeling achter.

Telo met bakkeljauw recept:

Surinaamse Telo met Bakkeljauw. Telo wordt gemaakt van cassave en Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw, lekker pittig gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Caribisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 pak (450 gr) bakkeljauw
  • 1 kg verse cassave
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 grote tomaten
  • ½ bosje bladselderij
  • 1 blikje tomatenpuree
  • ½ tl (riet)suiker
  • ½ limoen, sap ervan
  • 750 ml zonnebloemolie

Instructies
 

  • Spoel de bakkeljauw goed af en kook dan ongeveer 15-20 minuten om de vis te ontzouten. Giet af in een vergiet en spoel dan nog een keer goed af. Pluk met je handen de vis uit elkaar en zet even apart.
  • Schil de cassave met een stevige dunschiller, snijd ze dan in dikke frieten. Kook de cassave ongeveer 20 minuten in ruim water (prik in de cassave om te checken of hij zacht is).
  • Als ze gaar zijn, giet ze dan af.
  • Snipper de uien, snijd de rode peper in dunne ringen, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Hak de bladselderijblaadjes fijn.
  • Bak in een bakpan in een scheutje olie de uien, rode peper en knoflook glazig. Voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree en suiker toe. Roer goed door elkaar en bak ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de bakkeljauw en limoensap toe aan de tomaten en meng alles en laat op laag vuur inkoken tot een droge saus.
  • Verhit ondertussen in een wok of frituurpan de olie tot 180˚C. Als de olie heet is bak hierin dan de cassavefrieten tot ze goudbruin zijn. Doe dit eventueel in verschillende porties, zodat de pan niet te vol is.
  • Strooi als laatste de fijngehakte bladselderij toe aan de saus. Serveer de frieten op een bord en de saus in een schaaltje er apart bij. Dip de frieten in de saus en smullen maar!

4 reacties

  1. Bedankt voor de superduidelijke uitleg voor het maken van dit Surinaamse recept. Het is mij toch nog best aardig gelukt. Het voorspoelen en koken van de vis helpt goed!
    En handig dat je het hier kan afvinken als je iets hebt gedaan.

  2. Beste Joline,
    Dankjewel, vind dit ontzettend leuk om te vernemen.
    En wat fijn dat het goed geluk is.

  3. Beste mensen in telo en bakkeljauw hoort adjuma is lekkerder dan rode peper,je kan het er heel in doen wanneer je de bakjeljauw maakt en als je het goed in de gaten houd zodat hij niet openspringt en de Admins erop tijd uit haalt is de bakjeljauw lekkerder. Je hoeft pepers niet speciaal te snijden en of van pitjes te ontdoen om de smaak ervan te krijgen.

  4. Hoi Diana, je hebt helemaal gelijk. Alleen kan niet iedereen de adjuma vinden in een winkel, dus daarom de rode peper.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating