Ga terug
+ servings
Surinaamse Telo met Bakkeljauw. Telo wordt gemaakt van cassave en Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw, lekker pittig gerecht.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Caribisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 pak (450 gr) bakkeljauw
  • 1 kg verse cassave
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 2 grote tomaten
  • ½ bosje bladselderij
  • 1 blikje tomatenpuree
  • ½ tl (riet)suiker
  • ½ limoen, sap ervan
  • 750 ml zonnebloemolie

Instructies
 

  • Spoel de bakkeljauw goed af en kook dan ongeveer 15-20 minuten om de vis te ontzouten. Giet af in een vergiet en spoel dan nog een keer goed af. Pluk met je handen de vis uit elkaar en zet even apart.
  • Schil de cassave met een stevige dunschiller, snijd ze dan in dikke frieten. Kook de cassave ongeveer 20 minuten in ruim water (prik in de cassave om te checken of hij zacht is).
  • Als ze gaar zijn, giet ze dan af.
  • Snipper de uien, snijd de rode peper in dunne ringen, hak de knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Hak de bladselderijblaadjes fijn.
  • Bak in een bakpan in een scheutje olie de uien, rode peper en knoflook glazig. Voeg dan de tomatenblokjes, tomatenpuree en suiker toe. Roer goed door elkaar en bak ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de bakkeljauw en limoensap toe aan de tomaten en meng alles en laat op laag vuur inkoken tot een droge saus.
  • Verhit ondertussen in een wok of frituurpan de olie tot 180˚C. Als de olie heet is bak hierin dan de cassavefrieten tot ze goudbruin zijn. Doe dit eventueel in verschillende porties, zodat de pan niet te vol is.
  • Strooi als laatste de fijngehakte bladselderij toe aan de saus. Serveer de frieten op een bord en de saus in een schaaltje er apart bij. Dip de frieten in de saus en smullen maar!