Stroopwafel cheesecake in een glaasje

Bezoek een willekeurige Nederlandse markt en je wordt bij de neus naar een kraam geleid die een heerlijke lokale delicatesse verkoopt: de stroopwafel. Deze dunne, met karamel gevulde wafelkoek is een absoluut goddelijke zoete traktatie en geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. En omdat ik er zo gek op ben, probeer ik er ook nog heerlijke recepten van te maken. Zoals deze goddelijke stroopwafel cheesecake in een glaasje. Het is een lekker makkelijk nagerecht en je kunt het van tevoren bereiden en de glaasjes afgedekt in de koelkast zetten.

Er is een boterachtige crunch en een vleugje karamel als je de stroopwafel zo eet. Al deze goedheid verandert in iets anders en heerlijks als je het in een cheesecake verwerkt.
Deze cheesecake in een glaasje is romig en zalig… het is het lekkerste stroopwafeltoetje! Deze cheesecakes zullen niet alleen stroopwafel-liefhebbers tevredenstellen, dat weet ik zeker!

Stroopwafel cheesecake in een glaasje

 

Stroopwafels

 

Blijkbaar werden de eerste stroopwafels gebakken in Gouda (ook bekend om zijn kaas) in de late 18e eeuw. Ze zijn tegenwoordig populair in heel Nederland en hoewel je ze ook in het buitenland kunt kopen, smaken ze het lekkerst als ze vers gebakken zijn, gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn met een smeltende karamelkern en die vertrouwde warme kaneelachtige geur van Nederlandse kermissen en markten.

Als je niet het geluk hebt om je stroopwafel rechtstreeks uit het wafelijzer te halen, kan je de stroopwafel ook gewoon een paar minuten op een kop hete koffie of thee leggen. Het is een ouderwetse truc die altijd werkt. En bij Daelmans Stroopwafels hebben ze een handige stroopwafel wafelwarmer, die je op je kopje koffie of thee legt, waardoor jouw stroopwafel lekker zacht wordt.

 

Nog meer heerlijke stroopwafelrecepten:

 

Stroopwafel mokka cheesecake
Chocoladereep met stroopwafel
Stroopwafel muffins
Mini stroopwafels met oranje chocolade
Stroopwafel ijs
Tiramisu met stroopwafel

 

Tips:

 

Vervang vanille-extract eventueel door vanillesuiker.

Extra nodig: 2 spuitzakken, 1 spuitmondje kartel

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Stroopwafel cheesecake in een glaasje:

Bezoek een willekeurige Nederlandse markt en je wordt bij de neus naar een kraam geleid die een heerlijke lokale delicatesse verkoopt: de stroopwafel. Deze dunne, met karamel gevulde wafelkoek is een absoluut goddelijke zoete traktatie en geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. En omdat ik er zo gek op ben, probeer ik er ook nog heerlijke recepten van te maken. Zoals deze goddelijke stroopwafel cheesecake in een glaasje. Het is een lekker makkelijk nagerecht en je kunt het van tevoren bereiden en de glaasjes afgedekt in de koelkast zetten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 stroopwafels
  • 150 ml melk
  • 75 gr karamel
  • 300 ml slagroom
  • 50 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract

Cheesekcake

  • 200 ml slagroom
  • 50 gr (riet)suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 16 gr klopfix
  • 250 gr verse roomkaas
  • 2 stroopwafels

Topping

  • 4 brownie stroopwafels
  • 1 el karamel

Instructies
 

  • Snijd de 3 stroopwafels in kleine stukjes en doe dit in een pannetje samen met de melk. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat al roerend koken tot een dikke pudding.
  • Meng hierdoor de karamel en laat afkoelen. Als het koud is, schep het dan in een spuitzak.
  • Klop de slagroom op met de suiker, vanille en klopfix. Spatel dan voorzichtig de roomkaas erdoor. Doe dit ook in een spuitzak. Leg in de koelkast.
  • Cheesecake: snijd de 2 stroopwafels in kleine stukjes. Verdeel de helft hiervan onder in de 4 glazen.
  • Spuit hierop de stroopwafelpudding en daarop het cheesecakemengsel. Herhaal dit nog een keer en spuit als laatste een toefje cheesecakemengsel erop.
  • Snijd eventueel hartjes uit stroopwafels en top de cheesecakes af met een stroopwafel hartje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating