Stoofvlees in bruin bier

Herfst is de tijd van bokbier daarom is dit stoofvlees in bruin bier een echte ‘herfstmaaltijd’. Ontzettend lekker zacht stoofvlees gegaard in bokbier. Neem er wel de tijd voor om het te bereiden!
Je kunt de saus binden met een bruine boterham, maar ook lekker is ontbijtkoek. Hierdoor krijgt het stoofvlees een wat zoetere smaak.

 

Ben je ook zo gek op stoofvlees? Probeer dan ook eens Marokkaanse runderstoofpot

Stoofvlees in bruin bier. In de herfst is het de tijd voor oud bruin bier en bokbier. Ik heb dit gebruikt in deze heerlijk rundvlees stoofpot.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg doorregen runderriblappen
  • 3 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flesje donkerbruin bier (b.v. Herfstbok)
  • ± 300 ml runderbouillon
  • 2 el appelstroop
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stevige bruine boterham
  • 2 el scherpe mosterd
  • roomboter om in te bakken
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm. Pel de uien en knoflook en snijd ze in stukken.
  • Verwarm een klont roomboter in een grote braadpan en schroei het vlees op hoog vuur rondom goudbruin. Deze grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere keren.
  • Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper en een snuifje zout. Schep de stukken vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook aan, laat het niet bruin bakken.
  • Doe de stukken vlees weer in de stoofpan met de uien.
  • Giet in de braadpan met aanbaksel het bier, roer alle aanbaksel van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg de appelstroop, tijm, kruidnagel en laurier toe.
  • Laat het stoofvlees twee tot drie uur lang sudderen op een laag vuur (deksel hoeft niet op de pan) tot het vlees zacht geworden is. Roer af en toe eens in de pan en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
  • Besmeer het bruin brood royaal met mosterd en leg de boterham in de pan. De boterham mengt zich vanzelf met de saus en bindt de saus.
  • Als de jus de gewenste dikte heeft, kan de deksel op de pan.
  • Proef en voeg naar smaak nog wat peper toe en/of een snuifje zout.
  • Serveer zoals ze in België doen met vers gebakken frietjes en een flinke lepel mayonaise.

6 reacties

  1. Jouw stoofrecepten zijn het einde 😀 Maar dat zal ik wel al eerder gezegd hebben. Ook deze ga ik weer opslaan bij de reeds andere stoofrecepten die ik hier al ben tegengekomen. Ik heb er nog geen gemaakt dit najaar, maar dat gaat niet lang meer duren 😀

    Grt José

  2. Dank je wel Jose voor jouw positieve reacties. Deze is ook heel erg lekker, ga het maar eens maken. Groetjes, Hanneke

  3. Erg lekker Hanneke. Zeker in combinatie met de versgebakken frietjes en een flinke dot (belgische) mayonaise. Dat aandikken met brood kende ik nog niet. Werkt zeer goed.

    Grt José

  4. Hoi Jose, dank je wel weer voor je leuke feedback. En blij te horen dat het lekker was. Groetjes, Hanneke

  5. Dit ziet er lekker uit nu is mij vraag kan je er ook evt nog champions in doen of andere groenten…gr Elly

  6. Hoi Elly, natuurlijk kunnen daar groenten of champignons erin verwerkt worden. Laat je me weten als je het gemaakt hebt? Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating