Spaghetti met gebakken courgette

Deze Italiaanse courgettepasta is geïnspireerd op Pasta alla Nerano, afkomstig uit het gelijknamige stadje aan de Italiaanse Amalfikust. Dunne plakjes courgette worden in porties gebakken in olijfolie, een stap die belangrijk is voor de delicate smaak en zijdezachte textuur. Deze versie wordt meestal gemaakt met een lokale Provolone kaas, maar ik gebruik Parmezaanse kaas bij deze spaghetti met gebakken courgette.

Spaghetti alla Nerano

Met het recept voor Spaghetti alla Nerano brengen we een traditioneel Napolitaans voorgerecht dat altijd heeft gezegevierd met zijn authentieke eenvoud. De oorsprong van deze typische bereiding is omgeven door verschillende legendes, waarvan de meest wijdverspreide en geloofwaardige dateert uit de jaren 50. Het schijnt dat een restauranthouder in de kleine baai van Nerano, om de pasta en courgette te versterken, Provolone probeerde toe te voegen. Het geheim van de heerlijkheid van dit gerecht schuilt juist in de ongelooflijke en smakelijke romigheid en de ongeëvenaarde smaak van deze specifieke Provolone. Terwijl je wacht om deze typische spaghetti te proeven in een van de kleine restaurants in het stadje of langs de Amalfikust, nodig ik jou uit om deze verrukking thuis te creëren en mijn smakelijke versie te proberen!

Courgettes

Zomers als er volop courgettes verkrijgbaar zijn, is dit het ideale gerecht om ze te verwerken. Alhoewel courgettes weinig smaak hebben van zichzelf, krijgen ze gebakken in olijfolie een heerlijke smaak.

Mocht jij dol zijn op courgette of er te veel van in jouw moestuin hebben staan, dan heb ik nog veel meer heerlijke courgette recepten voor jou. Je vindt ze hier.

Spaghetti met gebakken courgette

Tips:

  • Frituur de dunne plakjes courgette goudbruin in olijfolie of zonnebloemolie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  • Zorg ervoor dat je het pastawater goed zout en bewaar een kopje of twee om door het gerecht te mengen. Het is een belangrijk onderdeel van de saus en is de magie die alles samenbindt!
  • Als je deze pasta hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Spaghetti met gebakken courgette:

Deze Italiaanse courgette pasta is geïnspireerd op Pasta alla Nerano, afkomstig uit het gelijknamige stadje aan de Italiaanse Amalfikust.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 grote courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takken basilicum*
  • 40 ml olijfolie plus extra
  • 150 gr spaghetti
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de courgette in zeer dunne plakjes.
  • Verdeel de courgette over een dunne theedoek of keukenpapier en dep droog.
  • Snijd de teentjes knoflook in dunne plakjes.
  • Haal de blaadjes basilicum van de takken en scheur ze in stukken.
  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en roerbak ongeveer 1 minuut tot hij geurig en lichtbruin is. Haal de knoflook uit de pan en zet apart.
  • Verhoog het vuur naar middelhoog. Bak in ongeveer 2-3 porties de courgetteplakjes in de knoflookolie ze tot ze lichtbruin zijn, af en toe roerend en omdraaiend, in totaal ongeveer 3-4 minuten.
  • Laat de courgette uitlekken op keukenpapier. Bestrooi licht met zout.
  • Kook de pasta al dente, volgens aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af en bewaar ongeveer 1 kopje pastawater.
  • Voeg de pasta toe aan de pan met de knoflookolie. Voeg al roerend de gebakken knoflook, de courgette, basilicumblaadjes, kaas en voldoende pastawater toe voor een romige saus.
  • Bestrooi de pasta met wat geraspte kaas en flink wat zwarte peper. Buon appetito!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating