Deze frisse Spaanse koude soep Gazpacho is perfect op een hele warme zomerdag! Serveer ‘m goed koud.
De groenten worden rauw gepureerd en de soep wordt gebonden met in water geweekt broodkruim. Ik heb de paprika eerst geroosterd in de oven omdat ik slecht tegen rauwe paprika kan, maar in principe kan je alle groenten ‘rauw’ verwerken. In veel recepten staat dat je de tomaten eerst moet ontvellen, ik heb dat niet gedaan.
Het is belangrijk dat de soep na bereiding een paar uur in de koelkast staat, zodat de smaken er goed kunnen intrekken en zodat je hem koud serveren kunt.
Spaanse koude soep Gazpacho
Men gelooft dat gazpacho zijn oorsprong vindt in het zuiden van Spanje, waar de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot 48 °C. Een koude soep is essentieel om gehydrateerd en fris te blijven tijdens dit warme weer.
Ik ben blij om het recept voor deze authentieke Andalusische gazpacho met jullie te delen! Deze traditionele Spaanse gazpacho is makkelijk te maken, supergezond, boordevol smaak en absoluut heerlijk! Of je hem nu in een klein kommetje als voorgerecht eet of in een glas als drankje, hij is perfect voor een warme dag!
De eerste keer dat ik gazpacho probeerde, was in Sevilla. Hierna vond ik het hoog tijd om deze koude soep zelf thuis te maken. Uiteraard aan mijn broer – die chef is op Ibiza – gevraagd om het recept.
Ingrediënten:
Vraag je je af wat je nodig hebt om deze traditionele gazpacho helemaal zelf te maken? Gelukkig heb je daarvoor simpele, makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig die je misschien al in je koelkast of voorraadkast hebt staan! Laten we het hebben over de belangrijkste ingrediënten.
- Tomaten: Dit is uiteraard een van de belangrijkste ingrediënten voor een heerlijke gazpacho. Gebruik rijpe tomaten voor het beste resultaat.
- Oud brood: Net als bij Salmorejo , een van mijn favoriete Spaanse soepen, kun je de soep dikker maken door er wat oud brood doorheen te mengen. Je kunt dit gerust weglaten als je een dunnere gazpacho wilt.
- Rode paprika: paprika is ook een lekkere smaakmaker in de soep.
- Olijfolie: Gebruik extra vierge olijfolie van goede kwaliteit voor de allerbeste smaak.
- Smaakmakers en kruiden: Maak de gazpacho nog lekkerder met ui, knoflook, rode peper, sherry-azijn en zout.
- Komkommer: Veel mensen laten de komkommer weg, maar ik vind hem persoonlijk heerlijk.
Er zijn veel variaties op gazpacho, dus experimenteer en ontdek wat je het lekkerst vindt.
Tips:
- Gebruik de beste, rijpste tomaten die je kunt vinden. Vermijd melige of onrijpe tomaten.
- Gebruik een krachtige blender voor de gladste gazpacho en giet de gazpacho eventueel door een zeef voor de beste textuur.
- Voor een ijskoude gazpacho, zet hem een paar uur in de koelkast voordat je hem serveert.
- Je kunt ook ijsblokjes toevoegen in plaats van water als je een snelle oplossing wilt!
- Maak je geen zorgen als de gazpacho in de koelkast schift. Dit is normaal en je hoeft hem alleen maar goed door te roeren of te schudden voor het serveren.
- Indien gewenst kan je het gerecht met diverse garnituren serveren, bijvoorbeeld met gemarineerde cherrytomaatjes, avocado, rode ui, rauwe rode paprika, komkommer, croutons of hardgekookte eieren.
- Je kunt deze soep een dag bewaren in de koelkast, maar het beste kan je hem ’s morgens maken, in de koelkast zetten en ’s avonds serveren.
- Voor meer heerlijke Spaanse recepten, klik je hier.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Spaanse koude soep Gazpacho:
Ingrediënten
- 700 gr rijpe tomaten
- 250 gr brood, zonder korst
- 400 ml water
- 1 rode ui
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- scheut extra vergine olijfolie
- scheut sherryazijn
- zout en peper
Topping
- 1/2 komkommer
- 100 gr gekleurde tomaatjes
- 2 takken basilicum
- knoflook olijfolie
Instructies
- Ontvel de tomaten eventueel. Snijd de overige groente na het wassen in blokjes, scheur het brood in stukken en vermeng alles in een grote kom met het brood.
- Doe de tomaten, het water en de azijn erover en laat weken tot het brood zacht geworden is.
- Doe dan alle ingrediënten in de keukenmachine en mix net zolang tot je een glad mengsel hebt. Proef en voeg peper en zout naar smaak toe. Doe er eventueel wat water bij als het mengsel te dik is en meng opnieuw.
- Zet de soep afgedekt minstens twee uur in de koelkast.
- Snijd de groenten voor de topping vlak voor het opdienen in mooie kleine dobbelsteentjes.
- Serveer de gazpacho goed koud, verdeeld over glaasjes, soepkommen of borden en serveer het met de blokjes groenten, blaadje basilicum en druppel er nog een scheutje knoflook olijfolie over.