De sappige en umami-smaken van een gyoza, maar eenvoudig te maken. Extra knapperig en klaar om te eten, dit zijn de makkelijkste dumplings ooit! Als je van gyoza houdt, maar niet van het opvouwen van die kleine dumplings, dan is smash gyoza iets voor jou!
Wat zijn gyoza?
Gyoza zijn Japanse dumplings. Gemalen varkensvlees, kool en kruiden worden verpakt in een dunne noedelachtige velletjes. Dumplings zijn een van mijn favoriete gerechten aller tijden en gyoza is een van die perfecte vorm daarvan.
Wat zijn smash gyoza?
Een smash gyoza is een gedeconstrueerde gyoza. Ik heb al eens een smash burger en kofta gemaakt en een smash gyoza is in wezen hetzelfde idee. Namelijk gyozavulling op dumplingvellen gedrukt en vervolgens met de open kant gestoomd en gebakken. Van daaruit serveer je ze als kleine taco’s en serveer je ze met jouw favoriete Aziatische dipsaus.
Je kunt er ook nog rijst, kimchi of wat je maar wilt erbij serveren. In wezen zijn het gyoza-smaken in een smash taco-stijl.
Hoe eet je ze?
Je kunt ze zo open eten en in je favoriete saus dopen, of je kunt ze beleggen met een beetje rijst en wat kimchi en ze dubbelvouwen als een taco. Er is echt geen verkeerde manier om smash gyoza te eten. Zolang ze in je mond terechtkomen, ben je klaar om te genieten!
Dipsaus
Gyoza is geen gyoza zonder dipsaus. De standaardmix is sojasaus, rijstazijn en Japanse chili-olie. Probeer om te beginnen 1 eetlepel rijstazijn gemengd met 2 theelepels sojasaus en chili-olie naar smaak. Speel met de verhoudingen en meng het naar eigen smaak.
Of je maakt deze lekkere zoete chilisaus en voor de durfallen heb ik nog een pittige zelfgemaakte chili olie in de aanbieding.

Tips:
- Gyoza vellen vind je in de grotere supermarkten (diepvries) en natuurlijk sowieso bij een toko. Laat ze ontdooien onder een natte theedoek, de vellen drogen namelijk snel uit.
- Je kunt het gehakt ook alvast platdrukken op de vellen op een natte snijplank (zie foto’s gallery).
- In plaats van varkensgehakt heb ik kipgehakt gebruikt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Smash gyoza:
Ingrediënten
- 60 gr witte kool
- 2 lente-uien
- 1 teentje knoflook
- 250 gr kipgehakt
- 1 el maïzena
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el sojasaus
- ½ tl sesamolie
- peper en zout
- plantaardige olie om te bakken
- 12 gyoza vellen
Instructies
- Snijd de witte kool en lente-uien heel fijn en rasp de knoflook.
- Doe het kipgehakt in een kom. Voeg daar de kool, lente-uien knoflook, maïzena, gemberpoeder, sojasaus, sesamolie en peper en zout toe en meng goed.
- Rol er 12 balletjes van, leg dit op een bord en laat 10 tot 15 minuten afgedekt in de koelkast rusten.
- Verhit een beetje olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag (met deksel) op middelhoog vuur. Als de olie heet is, leg je 3 balletjes gehakt in de pan.
- Leg onmiddellijk de gyoza vellen op de vulling en plet deze met een glas of spatel om de vulling plat onder de gyoza vellen te drukken. Druk ze zo plat mogelijk.
- Bak tot het vlees licht goudbruin is (ongeveer 1-2 minuten) voeg dan 1-2 eetlepels water toe aan de pan, dek af en stoom gedurende 1-2 minuten of tot het water verdampt is.
- Til het deksel van de pan en draai de gyoza om en bak beide kanten krokant. Als ze goudbruin en knapperig zijn, haal je ze uit de pan en leg ze op een bord of schaal.
- Serveer ze met een lekkere dipsaus.


