Skrei met gekruide kokosbouillon

Deze gepocheerde skrei met gekruide kokosbouillon en noedels heeft een verkwikkende, aromatische bouillon en perfect gegaarde vis. Dit simpele, ongelooflijk lekkere recept is klaar in minder dan 30 minuten. Maak dit snelle, voedzame visgerecht boordevol aroma’s om op te warmen op koude winteravonden. Het is bijna niet te geloven hoe zo’n eenvoudig gerecht zulke complexe smaken kan creëren.

Skrei

Ik heb skrei gebruikt in dit recept. Deze vis wordt ook wel de winterkabeljauw genoemd. En dat is het eigenlijk ook. De vis komt uit de Barentszzee en wordt daar in de eerste maanden van het jaar gevangen.
Skrei heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees. Traditioneel wordt skrei gepocheerd. Skrei is alleen maar van januari tot april te koop in viswinkels.
Je kunt ook een andere stevige witvis gebruiken, zoals heilbot- of kabeljauwfilets vanwege de toegankelijkheid en stevige textuur (ze vallen niet uit elkaar tijdens het pocheren).
Probeer ook eens deze zalige Groene curry met skrei en courgetti.

Skrei met gekruide kokosbouillon

Gekruide kokosbouillon

Dit Thais-geïnspireerde visgerecht is qua smaak geïnspireerd op Tom Kha Kai, een soep op basis van kokosmelk. Het is ongelooflijk geurig en aromatisch.
De vis wordt gepocheerd (zachtjes gekookt) in de zelfgemaakte gekruide kokosbouillon. Hierdoor blijft deze zo sappig en bijna boterachtig. Elke keer krijg je elke keer weer perfect gegaarde vis. Zelfs de meest onervaren kok zal het niet moeilijk vinden om de vis te gaar te koken als hij suddert in een fluweelzachte, rijke kokosbouillon. Pocheren geeft de vis ook de kans om die heerlijke aroma’s op te nemen.
Het is een indrukwekkend gerecht en de presentatie laat dit gerecht restaurantwaardig lijken, maar het is in minder dan 30 minuten klaar.

Erbij

Ik serveer de in kokosnoot gepocheerde vis en de zijdezachte bouillon graag met udon noedels. Maar rijstnoedels of jasmijnrijst is er ook erg lekker bij.
Voor een koolhydraatarme optie kan je bloemkoolrijst of courgetti erbij serveren.
Je kunt de vis en de bouillon ook apart serveren in een ondiepe kom, zodat je de bouillon op kunt slurpen.
Ik voeg ook graag extra pit toe aan het gerecht in de vorm van crispy chili-olie.
Serveer er groenten bij zoals bimi, paksoi, peultjes en/of sugar snaps*.

Tips:

  • Doe de overgebleven vis en bouillon in een luchtdicht bakje en bewaar deze gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast.
  • Hoewel je individuele porties in een mum van tijd in de magnetron kunt doen, verwarm ik dit gerecht liever op in een koekenpan op middelhoog vuur. Om te voorkomen dat de vis uitdroogt, dek je de koekenpan af terwijl je hem opwarmt. Voeg, zodra hij warm is, een extra scheutje vers limoensap toe om de smaken weer tot leven te wekken.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Skrei met gekruide kokosbouillon:

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 4 uur 18 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 sjalot
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 3 cm gember
  • 10 gr koriander
  • 2 el kokosolie
  • 1 el gemalen kurkuma
  • 1 el sereh
  • 1 tl koriander
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml visbouillon
  • 2 tl palmsuiker
  • 2 el vissaus
  • ½ limoen
  • 250 gr skrei filets
  • 300 gr groenten*
  • 150 gr noedels

Instructies
 

  • Snijd het sjalotje in dunne halveringen. Hak de knoflook fijn en snijd de rode peper fijn. Rasp de gember. Haal de korianderblaadjes van de stengel en hak de stengels fijn.
  • Zet een wok of koekenpan op middelhoog vuur. Smelt de kokosolie zachtjes en bak de sjalot, zodra deze heet is, 3-4 minuten of tot hij zacht begint te worden.
  • Voeg de knoflook, chilipeper, gember, koriandersteeltjes en kurkuma toe en bak 5-6 minuten, terwijl je voortdurend roert.
  • Voeg de sereh en korianderpoeder toe en bak nog 2-3 minuten. Giet de kokosmelk en visbouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de palmsuiker, vissaus en limoensap erbij.
  • Leg de visfilets in de kokosbouillon (ze moeten grotendeels onder staan) en zet het vuur laag. Dek af en kook tot de vis net gaar en ondoorzichtig is, ongeveer 5 tot 8 minuten.
  • Kook ondertussen de groenten en noedels apart gaar.
  • Verdeel de noedels over twee diepe borden/kommen, leg de vis en groenten erbij en giet de hete saus erover. Bestrooi met korianderblaadjes en serveer met limoenpartjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating