Ben jij ook zo gek op Schwarzwalder kirsch taart? Probeer dan eens deze heerlijke knapperige Schwarzwalder kirsch granola met de smaken van deze taart. Een zelfgemaakte granola vol met havervlokken, gedroogde kersen en heel veel pure chocolade erin, hiermee tover je een heerlijk ontbijtje tevoorschijn.
Granola
Granola is een geroosterd mengsel van granen (meestal havervlokken), zaden, pitten, noten, gedroogd fruit, een olie en een zoetmiddel zoals bijvoorbeeld honing of agavesiroop.
Het wordt als ontbijt gegeten op yoghurt, kwark of Skyr.
Granola als ontbijt, is een heerlijke start van de dag. En zelf maken is helemaal niet moeilijk. Het is een stuk goedkoper dan de granola uit de supermarkt en het voordeel van zelf maken is dat je weet wat erin gaat. Je kunt zelf op bepalen wat je erin verwerkt.
Ik maak meestal een paar potten granola tegelijk, het blijft namelijk een hele tijd goed. Altijd fijn om achter de hand te hebben. Wij ontbijten meestal elke morgen met iets anders. Dat kan varieren van yoghurt of kwark met vers fruit en/of granola, warme havermoutpap, overnight oats, smoothies of een chiapudding. Meestal maak ik dit de avond ervoor al klaar en zet het in de koelkast voor de volgende ochtend. Soms vergeet ik dat en dan is de granola een lekkere uitkomst, doe een beetje op de kwark en je bent klaar om aan het werk te gaan.
Ik gebruik altijd grove havervlokken als basis. De noten kunnen ongebrande amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten en/of pistache zijn.
De zaden en pitten zijn bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, hemp, lijnzaad, sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten en/of zonnebloempitten zijn.
Ik heb nu als fruit dus die gedroogde kersen gebruikt.
Als olie kan je kokosolie, olijfolie of zelfs boter gebruiken.
En als zoetmiddel honing, agavesiroop of dadelsiroop.
Tips:
Bak de granola niet op te hoge temperaturen in de oven, dan wordt het vrij hard. Je wilt dat het lekker bros wordt.
Het ziet er erg donker uit door de cacaopoeder, het is dus niet verbrand.
Deze granola is ook lekker als toetje met een bolletje vanille-ijs en wat verse kersen erbij.
Ook zo gek op granola? Probeer dan eens deze heerlijke Tropisch fruit granola, Mokka granola met cacao nibs of Pistache granola met vijgen.
Recept Schwarzwalder kirsch granola:
Ingrediënten
- 75 ml kokosolie
- 100 ml honing
- 35 gr cacaopoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gr havervlokken
- 100 gr amandelschaafsel
- 100 gr pure chocolade
- 200 gr gedroogde kersen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160˚C en leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
- Verwarm de kokosolie met de honing, cacaopoeder en vanillesuiker.
- Meng havervlokken en amandelschaafsel in een kom. Hussel dit goed door elkaar.
- Giet de warme olie erbij en meng het goed door de droge ingrediënten.
- Verdeel dan het mengsel over de ovenplaat en schuif deze in de hete oven. Bak de granola in 18-20 minuten. Schep het af en toe om tijdens het bakken.
- Haal na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat het afkoelen.
- Hak ondertussen de chocolade fijn. Meng dit en de gedroogde kersen door de afgekoelde granola.
- Schep de granola in een grote (weck)pot. Hierin blijft het zeker een maand goed houdbaar.