Saltimbocca alla Romana heet het originele Italiaanse gerecht oftewel kalfslapje bereid op een Romeinse manier. Kalfslapjes met prosciutto en salie zijn het en ik heb daar natuurlijk weer een twist aan gegeven. Het is een saltimbocca rollade van kalfsvlees geworden. Hoop dat de Italiaanse smaakpolitie dit oké vindt (haha).
Ja want die Italianen zijn erg zuinig op hun traditionele gerechten en die van hun mamma is natuurlijk het lekkerst. Het gerecht komt uit de streek van Rome en de saltimbocca wordt als plat stukje vlees met daarop een plakje prosciutto en een blaadje salie erop geserveerd. Ik heb alles opgerold en er een kleine rollade van gemaakt. Deze lekker rosé gebakken, zodat het vlees niet droog wordt. Als je goed kalfsvlees gebruikt, dan kan je dat doen. Vraag je slager om kalfsoesters. Als je dit niet kan vinden, kan je ook een kipfilet of misschien zelfs een varkenshaasje hiervoor gebruiken. Snijd dit dan in de lengte doormidden, vouw het open, leg het vlees tussen twee vellen huishoudfolie en sla het plat met een vleeshamer.
Als je geen vleeshamer hebt, gebruik dan een zware pan om de boel plat te slaan.
Saltimbocca
De betekenis van Saltimbocca is ‘spring in de mond’, dit slaat natuurlijk op een lekker hapje in jouw mond. Saltimbocca kan in Italië ook een ander gerecht zijn, maar als je ‘alla romana’ bestelt krijg je dit kalfsvlees gerecht met ham en salie.
Het is een lekker licht gerechtje geworden, ideaal voor op een warme dag.
De citroen erbij maakt het lekker fris.
Kalfsvlees wordt weinig gegeten in Nederland en dat is jammer want het is zo lekker. Deze Kalfsentrecôte met rode spitskool en parelcouscous is ook niet te versmaden, probeer die ook eens.
Recept Saltimbocca rollade van kalfsvlees:
Ingredients
- 4 dunne kalfsoesters
- 6 dunne plakken prosciutto
- 12 verse salieblaadjes
- 25 gr oude geraspte kaas
- peper
- olijfolie
- 2 el pijnboompitjes
- 1/2 citroen, rasp en sap ervan
- 10 trostomaatjes
- 1 zakje veldsla
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Leg een groot stuk huishoudfolie op een snijplank. Leg de kalfsoesters op de huishoudfolie. Laat ze een klein beetje overlappen. Bestrooi het vlees met een beetje peper.
- Beleg het vlees drie prosciutto plakken, 4 salieblaadjes en de geraspte kaas. Rol het vlees op tot een strakke rol met behulp van de huishoudfolie.
- Leg drie prosciutto plakken op een snijplank of je werkblad, leg hierop de vleesrol en rol de ham om het vlees.
- Verhit een bakpan met een scheutje olijfolie en bak hierin het vlees rondom goudbruin.
- Leg het vlees en de tomaatjes dan op een ovenplaat. Giet wat olijfolie en strooi wat zout over de tomaatjes en schuif de plaat in de oven. Bak ongeveer in 15 minuten gaar.
- Verwarm een scheut olijfolie in een bakpan en bak hierin de pijnboompitten samen met de overgebleven salieblaadjes. Voeg de citroenrasp en sap erbij en zet het vuur uit.
- Haal het vlees en de tomaatjes uit de oven en snijd de rollade in plakken. Serveer met de geroosterde tomaatjes, de pijnboompitjes, salieblaadjes en vocht uit de pan en wat sla.