Salade van nagelhout en boontjes

Manlief had een golfclinic verzorgd in Emmen en na afloop kreeg hij als bedankje een plankje met daarop 2 stuks nagelhout en een ‘golf bitter’. Nu had ik geen idee van nagelhout was. Het zag eruit als de Italiaanse Bresaola en nadat ik er een paar plakjes vanaf gesneden had, bleek dit ook zo te zijn. Ik heb er o.a. deze heerlijke salade van nagelhout en boontjes van gemaakt.

 

Nagelhout

 

Nagelhout oftewel naegelholt, nagelhoalt, nagelhoolt is gedroogd rundvlees.
Het is een soort boerenrookvlees, een typisch streekproduct uit delen van Drenthe, de Achterhoek, Twente en Salland. Je kunt het vergelijken met rookvlees, alleen wordt dit vlees niet gerookt maar gedroogd. Het is een traditioneel streekproduct en wordt nog door enkele slagers in het oosten gemaakt. Het vlees – uit de bilspier van een koe – wordt ingewreven met zout en soms ook met kruidnagel of nootmuskaat. Daarna wordt het enkele maanden opgehangen om te drogen. De naam komt van de spijkers (naegels) waaraan het vlees hangt.
Er zijn recepten van nagelhout van meer dan 100 jaar oud, zo lang wordt het al gemaakt.
Het was vroeger een soort luxe vleeswaren wat alleen maar werd aangesneden als er hoog bezoek was. Het werd in plakjes geserveerd bij een borreltje, of in dun gesneden plakjes op tarwebrood geserveerd.

 

Het lekkerst is het om het in hele dunne plakjes te serveren. Ik heb helaas geen snijmachine, dus moest ik het betere snijwerk met een keukenmes doen. Je kunt nagelhout als een soort carpaccio serveren of op een borrelplank. Maar ik wilde er nog iets meer mee doen en heb het in deze heerlijke salade verwerkt.
De rest gaan we lekker zo oppeuzelen.

 

Om er een soort van Nederlandse salade van te maken, heb ik er ook oude kaas, zwarte ogen bonen en walnoten uit mijn zusjes tuin in verwerkt. De sinaasappel is niet echt Nederlands (haha), maar geeft de salade wel een frisse smaak.

 

Tips:

 

De zwarte ogen bonen oftewel black eyed peas kan je ook vervangen door andere peulvruchten.
En nog zo’n lekkere salade met peulvruchten is deze Salade met Mediterrane boontjes mix, wortel en radijsjes.

 

Recept Salade van nagelhout en boontjes:

Salade van nagelhout en boontjes. Wij hebben een stuk nagelhout gekregen, dit is gedroogd vlees en daar heb ik o.a. deze heerlijke salade van gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 sinaasappel
  • 1 blikje zwarte ogen bonen
  • 1 zakje eikenbladsla
  • 50 gr nagelhoutplakjes
  • 25 gr oude kaas, geschaafd
  • 1 handje walnoten
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 4 el walnotenolie
  • 1 tl mosterd
  • zout en peper

Instructies
 

  • Rasp de kwart van een sinaasappel. Snijd dan met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappel af.
  • Zet de sinaasappel op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit eraf. Snijd nu de partjes uit sinaasappel en snijd dit in stukjes.
  • Pers de stukken schil uit en vang het sap op in een jampotje voor de dressing. Voeg hierbij de rasp en overige ingrediënten voor de dressing en schud het potje goed.
  • Giet het blikje bonen in een vergiet, spoel ze af onder de koude kraan en laat uitlekken.
  • Verdeel de sla over twee borden. Leg hierop de boontjes, nagelhoutplakjes en sinaasappelstukjes.
  • Schaaf wat oude kaas erover en bestrooi met stukjes walnoot.
  • Giet als laatste de dressing erover en serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating