Salade rode biet en red meat radish

Deze Salade rode biet en red meat radish en bloedsinaasappel is even verbluffend als heerlijk! Een simpele dressing geeft deze verfrissende wintersalade een vrolijke toets.
Een eenvoudige salade geïnspireerd op de overvloed aan seizoens-producten zoals de rode biet, watermeloenradijsjes en de prachtige bloedsinaasappel. Deze makkelijke salade is zo verfrissend, smaakvol en gezond. Eet het als lunch of als voorgerecht tijdens een etentje thuis.

Salade rode biet en red meat radish

Rode bieten

Deze dieppaarse wortelgroente kan rauw of gekookt gegeten worden. Het heeft ook een verdiende comeback gemaakt in de afgelopen jaren – de aardse, rijke, zoete smaak en levendige kleur lenen zich voor een verscheidenheid aan zowel zoete als hartige gerechten.
Rode biet is een nauwe verwant van spinazie en snijbiet en heeft een hoge voedingswaarde.
Om ze in hun geheel te koken, was ze maar schil ze niet, snijd de stengels tot 2,5 cm en laat de wortel onderaan zitten; als ze te veel worden bijgesneden, zal de kleur van de biet bloeden. Of pof ze in de oven, hierdoor krijgen ze nog meer smaak.
Je kunt rode bieten ook rauw eten, geschild en geraspt in salades, of fijn geschaafd als ‘carpaccio’.

 

Red meat radish

Watermeloenradijs oftewel red meat radish is een Chinese Daikon-radijs. Het is een wortelgroente en behoort tot dezelfde familie als rucola, broccoli en rapen. Hun lichtgroene schil bedekt het roze binnenste (vandaar de naam watermeloenradijs). Ze kunnen variëren van de grootte, afhankelijk van wanneer ze worden geoogst.
Ondanks de naam smaken watermeloenradijsjes niet naar watermeloen! Ze hebben een milde smaak die licht zoet maar toch peperig is. In tegenstelling tot andere radijzen wordt de smaak milder naarmate ze langer liggen.

De red meat radish is zeer veelzijdig en kan rauw, gekookt of zelfs ingelegd worden gegeten. Je kunt de schil eten, maar zorg ervoor dat je eerst alle vuiligheid of aarde grondig wegspoelt.
Wanneer je deze radijs koopt, kies er dan een die stevig en zwaar aanvoelt voor zijn formaat en die geen grote kneuzingen heeft. Je kunt ze een paar weken in de groentelade van uw koelkast bewaren.
Ik heb deze radijs en de eetbare bloemetjes online besteld bij Groentebroer.nl
Salade rode biet en red meat radish

 

Bloedsinaasappel

Heerlijk, het is weer het seizoen van de bloedsinaasappelen. Ik ben er dol op en ik koop ze zo vaak mogelijk, want het seizoen duurt maar kort. Er zijn verschillende soorten bloedsinaasappel en ze kunnen de kleur oranje tot dieprood hebben.
Mochten ze niet meer in het seizoen zijn, gebruik dan de gewone sinaasappel, grapefruit of mandarijn.

 

Tip:

Je kunt eventueel nog geroosterde noten, feta en verse groene kruiden toevoegen aan deze salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Salade rode biet en red meat radish:

Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 1

Equipment

  • mandoline

Ingrediënten
  

  • 2 kleine gekookte rode bieten
  • 1 red meat radish
  • 1 bloedsinaasappel
  • eetbare bloemen

Dressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el bloedsinaasappelsap
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl Nigellazaadjes
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een jampotje en schud dit goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de bietjes in partjes, schil en snijd de radijs in hele dunne plakjes met een mandoline.
  • Snijd elk uiteinde van de sinaasappel af. Knijp elk uiteinde in de dressing en gooi ze weg. Gebruik een scherp mes om de schil van de sinaasappel te verwijderen.
  • Snijd tussen de vliezen door om elk plakje te verwijderen. Knijp het resterende vlies over de dressing om het sap eruit te halen.
  • Verdeel de bietjes, radijsplakjes en sinaasappel over een bord. Garneer eventueel met eetbare bloemetjes en giet de dressing erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating