Salade met radijsjes en geitenkaas

Mijn lunch van vandaag was deze simpele maar overheerlijke salade met radijsjes en geitenkaas. Lekkere kropsla met twee soorten radijs, lente-ui, geitenkaas, pijnboompitjes en een vinaigrette. Deze salade is helder, knapperig en vol van smaak. De perfecte gezonde vegetarische lunch, bijgerecht of hoofdgerecht.
Wauw. Kijk eens naar die prachtige roze red meat radish!

Ik ben dol op salades en in deze salade spelen de twee radijssoorten de hoofdrol. De gewone radijsjes en de red meat radish oftewel watermeloenradijs. Het is een van de mooiste en meest glorieuze groente die ik ooit had gezien. Kijk nou eens naar die kleur

Red meat radish

De red meat radish die je bij groentebroer.nl kunt bestellen wordt in Nederland ook aangeduid als watermeloenradijs of Japanse radijs. Gek genoeg is dit van origine juist een Chinese radijs die een stuk groter (rond de 5 cm) is dan onze Hollandse radijs. De letterlijke vertaling is ‘prachtig hart’ en ik snap wel waarom. Vanaf de buitenkant lijkt deze radijs op rettich maar de binnenkant van de red meat radish is sensationeel roze/rood en doet juist denken aan een watermeloen.

Watermeloenradijs is een eetbare wortelgroente die meestal ongeveer zo groot zijn als een knolletje. Het zijn een soort Daikon-radijsjes en ze behoren tot de mosterdfamilie. Ze worden ‘watermeloen’-radijsjes genoemd vanwege hun groene buitenkant en felrode binnenkant met wat wit rond de ‘schil’. Van mij waren ze lichtroze in plaats van rood vanbinnen. Het rauwe vruchtvlees is knapperig en krokant en kan een sterke peperige smaak hebben, net als gewone radijzen.
Ze groeien alleen bij koelere temperaturen en zijn daarom alleen in de winter en het vroege voorjaar verkrijgbaar.
Radijsjes kunnen een serieuze bite hebben, en een hele kom vol eten kan wel… intens zijn. Even snel 30 minuten inmaken met wat azijn verzacht die pittigheid en maakt de radijzen echt aangenaam en zacht, maar toch knapperig.

Radijsjes behoren tot de mosterdfamilie, waardoor ze rauw een sterke peperige bite kunnen hebben. Ik geniet echt van de bite die ze geven, vooral als ze gemengd worden met zachte geitenkaas. Probeer het eens!

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Salade met radijsjes en geitenkaas:

Voorbereidingstijd 14 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 kropsla
  • 1 red meat radish
  • 10 radijsjes
  • 75 gr geitenkaas
  • 1 lente-ui
  • 25 gr pijnboompitten

Dressing

  • 5 el olijfolie
  • s el witte balsamicoazijn
  • peper en zout

Instructies
 

  • Dressing: Doe de olijfolie en balsamicoazijn in een jampotje en schud dit goed. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de bladeren van de kropsla, spoel ze schoon onder koud water en slinger ze droog in een slacentrifuge. Verdeel de sla over 2 borden.
  • Snijd een uiteinde van de red meat radish af en schil deze. Snijd het in dunne plakjes op een mandoline. Snijd de radijsjes doormidden. Verdeel de radijzen over de borden.
  • Verkruimel de geitenkaas boven de salade. Snijd de lente-ui in dunne ringen en verdeel dit over de salade.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge hete pan. Lepel dit over de salade. Giet als laatste de dressing over de salade.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating