Saffraan Orzo met Zalm

Van mijn broertje uit Ibiza kreeg ik o.a. een heerlijke honing en saffraan van het eiland. Daar moest ik natuurlijk iets speciaals van maken. Van de Ibecenco honing heb ik deze zalige filorolletjes met walnoten en honing gemaakt en van de saffraan een lekkere saffraan orzo met zalm. Als jij van die specifieke smaak van saffraan houdt, dan is dit gerecht echt iets voor jou. Het is een eenpansgerecht waarbij je groente of een salade apart kunt serveren. Je kunt het recept verdubbelen als je het voor vier personen of meer wilt bereiden.

Saffraan

Saffraan is toch wel een van de duurste specerijen in de wereld. Het komt van de saffraan krokus en elke bloem heeft slechts drie saffraandraden. Deze rode draadjes worden als kleurstof en als smaakmaker gebruikt.
Omdat het met de hand geoogst wordt is het zo’n duur product. Je hebt er gelukkig niet al te veel van nodig om een gerecht op smaak te brengen.

In de Franse keuken wordt saffraan o.a. gebruikt in de bekende vissoep bouillabaisse, in Spanje wordt het gebruikt in de paella en in de Indiase keuken maakt men de bekende saffraanrijst ervan, maar wordt het ook in zoete gerechten gebruikt.
In Noord-Italië doet men de saffraan in de bekende Risotto alla Milanese. Zo kent elk land wel een gerecht waarin saffraan wordt gebruikt.

Orzo

De pastasoort orzo lijkt heel veel op een rijstkorrel. Orzo pasta wordt ook veel gebruikt in de keukens rondom de Middellandse Zee.
Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is en dan een lekkere smeuïge structuur heeft. Ik vind het eerlijk gezegd lekkerder dan rijst.
Je kunt ook (risotto)rijst gebruiken voor dit gerecht, houd er dan rekening mee, dat deze rijst langer moet koken dan orzo.

Zalm

Ik ben gek op zalm en daarom staat het hier toch wel met enige regelmaat op tafel. Nu heb ik de zalm in stukken gesneden en verwerkt in deze heerlijke orzo met saffraan.
In plaats van zalm kan je ook een andere vissoort of kleine blokjes kipdijfilets gebruiken.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Saffraan orzo met zalm:

Saffraan orzo met zalm. Van mijn broertje die op Ibiza woont kreeg ik heerlijke Ibicenco saffraan. Hiervan heb ik dit lekkere gerecht met orzo van gemaakt.
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 13 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ¼ tl saffraan
  • 200 gr zalmfilet
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 150 gr orzo
  • 300 ml kippenbouillon
  • 100 gr doperwten
  • 1 citroen
  • 5 takken peterselie

Instructies
 

  • Week de saffraan in 3 eetlepels heet water in een glas of kommetje.
  • Snijd de zalmfilets in stukken en bestrooi met de paprikapoeder, peper en zout.
  • Snipper de ui en rasp de knoflook.
  • Bak de zalmblokjes aan beide kanten goudbruin in een scheut olijfolie in een bakpan. Schep ze dan voorzichtig uit de pan.
  • Fruit de ui en knoflook aan in dezelfde pan in nog een beetje olijfolie. Voeg de orzo toe en bak dit even mee. Giet de bouillon en saffraan met water erbij en breng aan de kook.
  • Zet het vuur dan lager en leg de zalm in de pan tussen de orzo. Laat dit ongeveer 8-10 minuten pruttelen tot de orzo en zalm gaar is.
  • Voeg de laatste minuut de bevroren erwten toe en kook dit even mee. Proef of de orzo voldoende op smaak is, voeg anders nog peper en/of zout toe.
  • Hak de peterselieblaadjes fijn en meng dit door de orzo. Zet de pan op tafel, rasp er nog wat citroen over en serveer met een partje citroen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating