Rundvlees stoofpot met steranijs

Dit is weer eens een andere manier om een runder stoofpot te bereiden. Lekker pittig vlees met een Oriëntaalse twist. Dit langzaam gegaarde, in je mond smeltende, rundvleesgerecht is een absoluut genot voor de zintuigen. De smaken van szechuan peperkorrels, rode peper, gember, knoflook, sojasaus en steranijs geeft het stoofgerecht een exotische touch. Als je van mals, uit elkaar vallende gestoofd vlees houdt, moet je zeker dit rundvlees stoofpot met steranijs recept eens proberen.

 

Stoofvlees

 

Voor deze stoofpot gebruik ik graag doorregen runderlappen omdat het vlees niet droog wordt en na lang stoven heel mals. Je kunt eventueel ook sukadelappen gebruiken.
Houd er ook rekening mee dat de kooktijd ook zal variëren, afhankelijk van het stuk rundvlees dat je gebruikt. Persoonlijk vond ik dat het beste stuk rundvlees voor deze stoofpot doorregen vlees was, deels vanwege al het bindweefsel dat uiteindelijk in de stoofpot zal smelten, waardoor het een rijkere en zijdezachte saus krijgt. Het zijn ook zeer malse stukken rundvlees die lekker kauwen zonder vezelig te zijn.

 

Het aanschroeien van het vlees is een vrij belangrijke stap omdat het de sappen te behouden in het vlees en voor een mooie bruine kleur. Het is belangrijk dat wanneer je het rundvlees aan het bakken bent, je de pan niet te vol maakt. Hierdoor daalt de temperatuur van de pan en zal je rundvlees stomen/koken in plaats van bruin worden.

 

Ingrediënten

 

Gember, knoflook en ui zijn de aromaten die een must in dit stoofgerecht.
Rode peper geeft het gerecht lekker pit, gebruik zoveel of zo weinig als jij lekker vindt. Let op: de zaadlijsten en zaadjes geven de meeste pit, verwijder die als je niet van te spicy houdt.
Steranijs geeft het gerecht een lekkere kruidige anijssmaak.
Sojasaus is het zoutelement het vlees.

 

Tips:

 

Dit gerecht kan worden bereid in een braadpan, in de oven of slowcooker.

In plaats van 2 blikjes water en een bouillonblokje*, kan je natuurlijk ook een lekkere zelfgemaakte runderbouillon gebruiken.

Serveer het met gekookte rijst, of een lekkere pastinaak– of wortelpuree.

 

 

Recept Rundvlees stoofpot met steranijs:

Rundvlees stoofpot met steranijs. Dit is weer eens een andere manier om een runderstoofpot te bereiden. Lekker pittig vlees met een Oriëntaalse twist.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur 15 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo rundriblappen
  • 2 uien
  • 1 tl szechuan peperkorrels
  • 1 rode peper
  • 3 cm verse gember
  • 5 tenen knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 blikken water
  • 1 runderbouillonblokje*
  • 1 el bruine (of palm)suiker
  • 2 el rijstwijnazijn
  • 40 ml sojasaus
  • 3 steranijs
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snipper de uien en kneus
  • de szechuan peperkorrels.
  • Snijd de rode peper (met of zonder zaadlijsten) fijn, rasp de gember en snijd de knoflook in dunne plakken. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het dan uit.
  • Zet een grote (stoof)pan op het vuur en doe hierin de tomatenblokjes, 2 blikken water, bouillonblokje, rode peper, gember, suiker, azijn, sojasaus en steranijs.
  • Breng dit aan de kook en laat dan zachtjes pruttelen.
  • Bak in een bakpan in een scheutje olie het vlees goudbruin aan op hoog vuur. Doe dit in verschillende porties, zodat het vlees goed kan aanschroeien.
  • Doe het vlees in de pan met saus. Bak dan in dezelfde koekenpan de ui glazig, voeg de knoflook eraan toe en bak dit even mee. Schep het dan in de pan met het vlees.
  • Laat dit ongeveer 2 à 3 uur zachtjes sudderen met een deksel op de pan, tot het vlees zacht geworden is.
  • Voeg als laatste het sap en rasp van de sinaasappel toe en meng dit erdoor. Proef het en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating