Roodlofsalade met rode spitskool – Snel, Simpel en Lekker

Een plaatje is deze kleurrijke salade van rodekool en roodlof. Heerlijk fris door de dressing en het staat zó op tafel. De lekkerste dingen zijn vaak de simpelste en deze superfood en prachtige rode salade is er zeker een van. Het is een waar feest van heerlijke verse smaken en kan binnen 15 minuten in elkaar worden gezet. Deze roodlofsalade met rode spitskool

Is een perfect voorgerecht of bijgerecht. Deze salade ziet er zo levendig en kleurrijk uit, dat het een prachtig middelpunt op jouw eettafel zal zijn. We eten eerst met onze ogen, toch?

Roodlof

Toen ik afgelopen weekend prachtige roodlof oftewel bordeauxrood kleurige witlof zag liggen bij mijn groenteboer, moest ik dit kopen. Ik had nog een kwart rode spitskool in de koelkast liggen en door de Allerhande van december, ben ik op het idee gekomen om deze salade te maken. Een perfecte combinatie voor een simpele, makkelijke salade met veel smaak. De toevoeging van frambozen voor een extra fruitige smaak, een zadenmix voor meer crunch en een simpele dressing is alles wat nodig is om prachtige, frisse smaken op een schaal te combineren.

Wat is roodlof? Het is een soort kruising tussen witlof en de rode radicchio. Het heeft dezelfde vorm als witlof en smaakt ook ongeveer net zoals witlof, maar is nog iets meer bitter.

Roodlof is heerlijk rauw in salades, zoals deze Rode salade met roodlof, biet en blauwe kaasRoodlof salade met honingraat en Roodlofsalade met bietjes en nagelhout.

Ik zou het niet koken want dan gaat de mooie rode kleur verdwijnen. Je kunt het wel roerbakken.

Rode spitskool

De rode spitskool is een kruising tussen een gewone (groene) spitskool en een rode kool. Deze kruising heeft al het goede van beide kolen, namelijk de mooie rode kleur van de rode kool en de zachte smaak van de spitskool. Ik vind rode spitskool heerlijk om in salades te gebruiken, omdat het blad iets minder hard is dan de rode kool.

De kool voegt een extra crunch aan de salade en is het ook een geweldige bron van vitaminen en mineralen zoals foliumzuur. Het bevat ook vitamine C, dat als antioxidant werkt, en kalium, wat we nodig hebben voor een gezond hart.

Ook is rode spitskool een hele fijn kool om te roerbakken.

Deze salade heeft de perfecte combinatie van bitterzoete smaken en texturen en het zit boordevol voedingsstoffen en is het goed voor je darmen.

Het is supersnel en makkelijk om te bereiden.

Dit is mijn wintersalade, waar ik steeds weer naar teruggrijp als ik trek heb in iets lichts en knapperigs, midden in een seizoen waarin hartigheid en warmte de boventoon voeren.

Roodlofsalade met rode spitskool

Tips:

  • Het recept voor ingemaakte rode uienringen* vind je hier.
  • Als je dit saladerecept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Roodlofsalade met rode spitskool:

Een plaatje is deze kleurrijke salade van rodekool en roodlof.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4

Equipment

  • mandoline

Ingrediënten
  

  • ¼ rode spitskool
  • 3 roodlofstronken
  • ½ ingemaakte rode uienringen
  • 100 gr frambozen
  • 50 gr geitenkaas pearls
  • 10 gr bieslook
  • 2 el zadenmix

Dressing

  • 3 el olijfolie
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el honing
  • 1 tl dijonmosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Dressing: Meng de olijfolie met de wijnazijn, honing en mosterd. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Snijd de rode spitskool in zo dun mogelijke reepjes met een mandoline of een scherp mes. Haal de blaadjes van de stronkjes roodlof. Snijd de bieslook fijn.
  • Leg een klein kommetje in het midden van een groot bord. Schik de roodlof hier omheen. Verdeel de fijngesneden rode spitskool, rode uienringen, geitenkaas en frambozen hierop.
  • Bestrooi met de bieslook en zadenmix of noten.
  • Lepel de dressing erover en serveer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating