Roodlofsalade met bietjes en nagelhout

Hoeveel rode kleuren kan je op een bordje verwerken? Nou zoveel dus! Vind je deze roodlofsalade met bietjes en nagelhout geen prachtige salade geworden?
Ik zag bij de groenteboer roodlof liggen en heb dit toen gekocht. Maar ja wat doe je ermee. Nou deze lekkere winterse en kleurrijke salade maken natuurlijk! Lekker fris, zuur, zout en met een bittertje van de lof, heerlijk. Ik hou ervan.

Roodlof

Roodlof is een kruising tussen witlof en radicchio rosso sla. Het is iets bitterder en pittiger dan de witlof en behoort tot de cichorei familie. De roodlof is rauw het lekkerst, daarom heb ik het in een salade verwerkt. Je kunt de roodlof ook grillen, maar dan gaat de mooie kleur wel verloren.
Roodlof is goed verkrijgbaar van oktober tot en met mei.
Bewaar het in de groentelade van de koelkast, hier zal het een week goed blijven.
Verwijder de buitenste blaadjes en snijd het kontje eraf. Pel dan de bladeren ervan af.

Nagelhout

Nagelhout oftewel naegelholt, nagelhoalt, nagelhoolt is gedroogd rundvlees.
Het is een soort boerenrookvlees, een typisch streekproduct uit delen van Drenthe, de Achterhoek, Twente en Salland. Je kunt het vergelijken met de Italiaanse gedroogde Bresaola. Het vlees – uit de bilspier van een koe – wordt ingewreven met zout en soms ook met kruidnagel of nootmuskaat. Daarna wordt het enkele maanden opgehangen om te drogen. De naam komt van de spijkers (naegels) waaraan het vlees hangt.
Het lekkerst is het om de plakjes heel dun te snijden.
Deze Salade van nagelhout en boontjes is ook erg lekker.

Bloedsinaasappels

In deze tijd van het jaar zijn de bloedsinaasappels weer volop verkrijgbaar. Ik ben gek op deze friszoete sinaasappel. Niet alleen zijn ze prachtig rood, ze bevatten ook nog eens veel meer vitamine C dan de gewone sinaasappel. Deze speciale sinaasappel komt oorspronkelijk uit Sicilië. Er zijn twee soorten, de volbloed en halfbloed. Ik had dus helaas de halfbloed te pakken, die is er niet minder lekker om maar het gaat mij om de mooie rode kleur. Die doet het altijd goed op de foto (haha).

Tips:

  • Als je geen nagelhout* kunt vinden, koop dan Bresaola of een rauwe ham.
  • Je kunt de salade ook zonder dit vlees maken, dan heb je een vegetarische salade.
  • Natuurlijk kan je ook gewone sinaasappels of rode grapefruit gebruiken in deze salade als de bloedsinaasappel** niet meer in het seizoen is.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Roodlofsalade met bietjes en nagelhout:

Roodlofsalade met bietjes en nagelhout. Heb je ze al zien liggen bij de groenteboer? Die prachtige roodlof waarmee je een heerlijke salade kunt maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch, Salades, Voorgerechten
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ rode ui
  • 4 el appelciderazijn
  • 1 roodlof
  • 10 plakjes nagelhout*
  • 1 bloedsinaasappel**
  • 4 mini bietjes, gekookt
  • 2 el pompoenpitten

Dressing

  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el appelciderazijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de rode ui in hele dunne ringen en doe ze in een jampotje. Doe de azijn en een beetje zout erbij en schud het potje goed door elkaar. Laat even staan.
  • Dressing: Doe alle ingrediënten hiervoor in een ander jampotje en schud dit goed door elkaar. Proef of het voldoende op smaak is, voeg anders nog wat peper of zout toe.
  • Snijd het kontje van de roodlof en pel de bladeren eraf. Snijd de bloedsinaasappel in hele dunne plakjes. Schil de bietjes en snijd ze in kwarten.
  • Verdeel de plakjes nagelhout over de borden. Leg hierop de roodlof, bloedsinaasappelplakjes, rode biet en rode uiringen.
  • Bestrooi met de pompoenpitten en lepel de dressing erover.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating