Deze Rogan Josh kip is een makkelijke Kashmiri kipcurry die boordevol smaak zit en smaakt zoals iets uit een Indiaas restaurant. Hoewel Rogan Josh meestal met lamsvlees wordt gemaakt, is deze kipversie iets sneller waardoor het een geweldig recept is voor een doordeweekse maaltijd. Serveer het met wat rijst en naanbrood en je vrienden en familie zullen blij zijn. Dit is een echt een geweldige curry!
Dit is een medium pittige curry, maar voor de spicy liefhebbers kun je eenvoudig extra pit toevoegen, terwijl degenen die van een milde curry houden de chilipoeder kunnen weglaten. De ingrediëntenlijst is lang, maar alles is gemakkelijk te vinden in de supermarkt.
Rogan Josh kip
Traditioneel was Rogan Josh een hoofdgerecht dat werd bereid voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en tijdens Eid. Maar het is een van de populairste Indiase curries en je vindt het op elk Indiaas diner- en afhaalmenu. Vaak wordt hij bereid met lamsvlees, maar deze kip Rogan Josh is sneller en net zo lekker! De currysaus heeft een flinke dosis smaak.
Kip
In het recept worden kipdijfilets gebruikt, omdat deze tijdens de bereiding niet uitdrogen. Als je kipfilet wilt gebruiken, bereid dan de curry zoals aangegeven, maar voeg bij stap 4 de kip niet toe, maar laat de saus 30 minuten sudderen en voeg dan de kipfiletblokjes toe gedurende de laatste 15 minuten van het sudderen.
De kip gaat rauw in de saus!
Specerijen
Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Misschien heb je de meeste specerijen in je voorraadkast, en de kruiden die je niet hebt, kun je gemakkelijk in de supermarkt vinden.
De specerijen die je nodig hebt zijn: kaneelstokje, kardemom, laurier, kruidnagel, paprika,
gemalen koriander, gemalen komijn, kurkuma, cayenne peper, garam masala en venkel.
Kardemon: je kunt gemalen kardemom of de hele groene peulen gebruiken.
Kaneel: traditioneel is dit een kaneelstokje, maar je kunt deze vervangen door gemalen kaneel.
Garam masala: dit is een Indiase kruidenmix die je in de meeste supermarkten kunt kopen. Het voegt extra diepte toe aan curries. Als je het niet kunt vinden, kun je in plaats daarvan milde kerriepoeder toevoegen.
Venkel: dit is een heerlijke specerij en kan worden gebruikt in de Indiase en Italiaanse keuken. Het heeft een zeer lichte zoethoutsmaak. Je kunt het gemalen poeder in de meeste supermarkten kopen, of venkelzaadjes gebruiken en in een vijzel stampen.
Kruidnagels: Je kunt hele kruidnagels of gemalen kruidnagels gebruiken.
Erbij
Serveer deze Rogan Josh kip met gekookte witte rijst.
Bij alle curries serveer ik graag zelfgemaakt naanbrood, het geeft je iets om het bord mee af te vegen!
Een frisse kant is altijd lekker bij een curry en deze yoghurt komkommersaus Raita is dat.
Tips:
Het recept vraagt om ghee, dit is geklaarde boter. Dus boter die is ingekookt en waarvan de vaste melkbestanddelen zijn verwijderd. Het heeft een intensere botersmaak. Je kunt het meestal in supermarkten vinden, maar roomboter of een plantaardige olie is een perfect alternatief.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Rogan Josh kip:
Ingredients
- 800 gr kipdijfilets
- 4 el ghee, of boter/olie
- 1 kaneelstokje
- 6 kardemompeulen
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 1 grote ui gesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 el geraspt gember
- 250 ml kippenbouillon
- 4 el tomatenpuree
- zout
- 2 el paprikapoeder
- 1 el korianderpoeder
- 1 el komijnpoeder
- 2 tl kurkumapoeder
- 1 tl garam masala
- 1 tl venkelpoeder
- ½ tl cayennepeper
- 200 ml Griekse yoghurt
- ½ tl garam masala
- 4 takken koriander
Instructions
- Snijd de kipdijfilets in blokjes en zet opzij.
- Smelt de ghee in een grote, zware pan op middelhoog vuur. Voeg de hele kruiden toe en bak gedurende 1 minuut tot ze aromatisch zijn.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak 10 minuten tot hij zacht is en goudbruin begint te kleuren.
- Voeg de gehakte knoflook en geraspte gember toe. Bak nog een minuut.
- Meng de tomatenpuree erdoor en bak nog even mee. Giet dan de kippenbouillon erbij en voeg vervolgens de rauwe kipstukjes en het zout toe. Roer goed en breng aan de kook.
- Dek de pan af, zet het vuur laag en laat 45 minuten pruttelen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt. Voeg dan de yoghurt toe en breng op smaak met de extra garam masala.
- Laat nog een paar minuten pruttelen en serveer met de korianderblaadjes.