Roerbak teriyaki paddenstoelen

Roerbak teriyaki paddenstoelen is een vegetarisch gerecht dat in 20 minuten klaar is, boordevol knapperige, zoete en zoute smaken. Met slechts een paar ingrediënten kan je dit snelle en gemakkelijke recept voor paddenstoelen maken. Serveer het in een dampende kom rijst, meng het met instant noedels of gebruik het als topping op jouw hoofdgerechten.

 

Paddenstoelen

 

Je kunt elk soort paddenstoel gebruiken om deze teriyaki roerbak te maken, maar ik vind oesterzwammen het lekkerst. De steeltjes van de paddenstoel zorgen in combinatie met het zachtere gedeelte voor verschillende texturen in de roerbak. De oesterzwammen zijn meestal schoongemaakt en voorverpakt, zodat je ze direct in de pan kunt doen. Of je koopt ze los bij de groenteboer.

 

Bak de paddenstoelen eerst op middelhoog vuur bruin, zodat ze goudbruin en knapperig worden voordat je de teriyakisaus toevoegt. Ik kruid ze graag met zout en chilipoeder.
Je kunt nog paprika, broccoli en sugar snaps als extra ingrediënten toevoegen als je dat wilt.
Zorg ervoor dat je de teriyakisaus proeft en eventueel nog wat aanpassingen maakt. Gebruik indien mogelijk sojasaus met weinig zout.

Roerbak teriyaki paddenstoelen

 

Teriyakisaus

 

Je vindt tegenwoordig in elke supermarkt wel een kant-en-klare teriyakisaus, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is en dat je het naar eigen smaak kunt aanpassen.

 

Voor dit recept gebruik je de volgende ingrediënten:

sojasaus (zoutarm)
bruine basterdsuiker
knoflook
maïzena
tomatenketchup (optioneel)
sesamzaadjes
warm water

En hieronder lees je hoe je het maakt.

 

Meer recepten met paddenstoelen om te proberen:

 

Spaghetti met paddenstoelen
Wraps met linzen en paddenstoelen
Open lasagne met paddenstoelen
Hongaarse paddenstoelensoep
Miso orzotto met paddenstoelen
Polenta met paddenstoelen en barbecuesaus
Romige paddenstoelensoep met Marsala
Paddenstoelen roomsaus
Stamppot knolselderij met paddenstoelen
Paddenstoelen met knoflook
Paddenstoelspiesjes met zwarte bonensaus
Vegetarische Tom Kha Kai met paddenstoelen
Pasta met Stroganoff paddenstoelen

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Roerbak teriyaki paddenstoelen:

Roerbak teriyaki paddenstoelen. Een heerlijke vegetarisch gerecht dat in 20 minuten klaar is, boordevol knapperige, zoete en zoute smaken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr oesterzwammen
  • zout
  • 1 tl chilivlokken
  • 2 knoflooktenen
  • 1 tl olie
  • 5 el sojasaus
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 knoflookteen
  • 2 tl maïzena
  • 5 el warm water
  • 1 tl tomatenketchup (optioneel)
  • ½ tl sesamzaadjes

Instructies
 

  • Snijd of scheur de grotere oesterzwammen doormidden. Doe ze in een kom en bestrooi ze met zout en rode chilipeperpoeder, zodat ze licht bedekt zijn. Zet ze daarna opzij.
  • Zet een grote koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat het een paar seconden verwarmen. Voeg de champignons toe en verdeel ze over de pan.
  • Bak ze tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn in ongeveer 10 minuten.
  • Zodra ze gebakken zijn, schep je ze op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
  • Voeg de sojasaus, suiker en gehakte knoflook toe aan dezelfde pan. Voeg een eetlepel water toe. Verwarm het mengsel op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  • Terwijl de suiker oplost, doe je de maïzena en het warme water in een kom. Roer tot er een gladde vloeistof ontstaat en voeg deze toe aan het mengsel in de pan.
  • Blijf voortdurend roeren op laag vuur gedurende 60 seconden of totdat de saus dikker wordt.
  • Proef en pas het indien nodig aan. Haal de saus van het vuur.
  • Doe dan de gebakken paddenstoelen terug in de koekenpan bij de saus. Bak ze een paar minuten op middelhoog vuur, tot ze goed bedekt zijn met de saus.
  • Rooster de sesamzaadjes een paar seconden op laag tot middelhoog vuur en garneer.
  • Serveer de gebakken paddenstoelen terwijl ze nog warm en knapperig zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating