Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen

En vandaag heb ik voor jullie een heerlijke en verantwoorde salade met prachtige kleuren. Je kunt deze rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen als lunch, bijgerecht of zelfs als avondmaaltijd eten. Ik denk dat wij dat laatste gaan doen, want we hebben nog een dikke buik van al dat eten met de feestdagen. Als je geen rode sla kunt vinden, koop dan een bakje mesclun sla.

 

Salade

 

Zelfs op de koudste en meest sombere winterdag zal deze prachtige veganistische bietensalade met linzen en bloedsinaasappel met een bloedsinaasappeldressing je dag opvrolijken.
We kunnen niet wachten op de lenteproducten, maar voorlopig genieten we van citrus uit het seizoen, de ster van deze linzensalade met bieten.
Ik ben dol op een salade als deze met linzen, citrusvruchten en bieten, die verschillende texturen en smaken heeft met plantaardig eiwit en vet om er een volledige maaltijd van te maken.

 

Bloedsinaasappel

 

Het bloedsinaasappelseizoen is aangebroken en ik ben er dol op. De vloeibare zonneschijn van deze vruchten is zeer welkom op koude, grijze en mistige winterdagen. De bloedsinaasappel met zijn prachtige donkere sap en pittige smaak, leent zich voor zowel zoete als hartige gerechten.
Soms is het bloedrood met bijna geen oranje en andere keren is het bijna helemaal oranje met een paar rode vlekjes. Ik hou van de verrassing die ontstaat als de huid wordt afgepeld om de prijs binnenin te onthullen.
Bloedsinaasappel fleurt deze hartige salade op en past perfect bij de aardse bieten.
Wat is jouw favoriete manier om van deze heerlijke vruchten te genieten? Houd ons in de gaten, binnenkort volgen er meer op citrusvruchten geïnspireerde zoete en hartige recepten.

 

Linzen

 

Welke soort linzen zijn het beste voor salade? Rode, bruine en groene linzen zijn een goede optie. Elke variëteit is geschikt, ik gebruik ook graag de Franse Dupuis linzen als ik ze kan vinden.
Rode linzen hebben de neiging papperig te worden, kook ze daarom niet te lang.
Maar je kunt ook een blikje gekookte linzen gebruiken.

 

Tips:

 

Dukkah* is een noten/specerijenmix uit de Egyptische keuken. Je kunt dit heel goed zelf maken, hier vind je het recept ervoor.

Granaatappelmelasse vind je in de grotere supermarkten of in een Turkse winkel. Vervang het eventueel door rode wijnazijn.

Zijn de bloedsinaasappelen niet in het seizoen, dan kan je ze vervangen door sinaasappelen, mandarijnen, of grapefruit.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen:

Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen. Ik ben gek op mooie kleuren in mijn eten. Daarom wordt ik zo blij van deze rode salade.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Lunch, Salades, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 150 gr rode linzen
  • 1 rode ui
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1 bosje rode sla
  • 3 rode bietjes, gekookt
  • 5 takken koriander
  • 2 el dukkah*
  • 3 el granaatappelmelasse
  • 2 el walnotenolie
  • 5 el olijfolie
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el bloedsinaasappelsap
  • 1 tl bloedsinaasappelrasp
  • peper en zout

Instructions
 

  • Spoel de rode linzen schoon en kook ze bijtgaar volgens de aanwijzing van de verpakking. Giet ze dan af en laat afkoelen.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen. Doe ze samen met de granaatappelmelasse in een jampotje en schud goed door elkaar, laat even intrekken.
  • Rasp de schil van 1 schoongeboende bloedsinaasappel. Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af.
  • Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd dan de partjes uit de sinaasappels (vang het sap op en gebruik dit ook voor de dressing).
  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een ander jampotje en schud goed door elkaar.
  • Snijd de bietjes doormidden en snijd de helften in dunne plakken. Leg de rode sla op een grote schaal of bord en verdeel hierop de bietjes, linzen, rode ui en sinaasappelpartjes.
  • Giet wat dressing erover en strooi de korianderblaadjes en dukkah erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating