Heel af en toe eten wij een karbonaadje, en als we het doen, moet het ook écht lekker zijn. Deze ribkarbonade recept met knoflook en salie barst van de smaak en is bovendien in een mum van tijd klaar. Met een paar eenvoudige kruiden zoals rozemarijn en salie, plus de toevoeging van knoflook en citroen, maak je van een gewoon stukje vlees een waar feestje.
Varkensvlees
Varkensvlees ligt al een tijd onder vuur vanwege de misstanden in sommige slachthuizen. Dit is vreselijk, en daarom is het belangrijk om goed vlees te kopen. Kies voor biologisch varkensvlees bij een goede slager. Zo weet je zeker dat het dier een beter leven heeft gehad.
Naast de smaak biedt varkensvlees ook veel voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Hoewel varkensvlees vaak als vet wordt bestempeld, zijn sommige delen net zo mager als kip of rundvlees. Een varkenshaasje of filet bevat weinig vet, net als het vlees van een ribkarbonade. Het vetrandje dat eraan zit, zorgt voor extra sappigheid en smaak tijdens het bakken.
Let op: Snijd het vetrandje een paar keer in voordat je de karbonade bakt. Dit voorkomt dat het vlees kromtrekt in de pan.
Ribkarbonade kruiden
De juiste kruiden kunnen een ribkarbonade naar een hoger niveau tillen. Klassieke smaakmakers zoals knoflook, salie en rozemarijn passen perfect bij varkensvlees en geven het een diepe, hartige smaak. Voor een frisse touch kun je citroen toevoegen, wat zorgt voor een lichte, aromatische smaak.
Hoe bak je een ribkarbonade?
Een ribkarbonade heeft niet veel tijd nodig in de pan. In ongeveer tien minuten is het vlees gaar. Let erop dat je het niet te lang bakt, want dan wordt het droog. Als je goed varkensvlees hebt, mag het zelfs een klein beetje rosé blijven. Dit zorgt voor extra malsheid en smaak. Een ribkarbonade heeft een kortere baktijd dan een schouderkarbonade, die wat langer nodig heeft om mals te worden.
Wil je meer weten over de verschillende soorten karbonades en varkensvlees? Lees dan mijn blog Varkensvlees.
Erbij serveren
Varkensvlees past bij talloze groenten en bijgerechten. Hier zijn een paar heerlijke combinaties:
- Groenten: geroosterde pastinaak, spruitjessalade, geroosterde bospeen, bietjes of koolsalade
- Aardappelen: gebakken aardappeltjes of een romige pastinaakpuree
Tip
Ben jij een liefhebber van een goed stuk varkensvlees? Probeer dan ook eens:
- Varkensrack
- Varkens tomahawk
- Buikspek
Ribkarbonade recept:
Ingredients
- 2 dikke ribkarbonades
- peper en zout
- 1 el olijfolie
- 2 el roomboter
- 1 tak rozemarijn
- 3 teentjes knoflook
- 12 salieblaadjes
- ½ citroen
Instructions
- Bestrooi de karbonade aan beide kanten met peper en zout.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes, rasp de citroen en snijd deze dan in partjes.
- Verhit een koekenpan met de olie en rozemarijn op middelhoog vuur en bak de karbonades aan beide kanten goudbruin aan in ongeveer 3 minuten per kant.
- Voeg nu de boter en knoflook toe en bak dit nog even mee.
- Als de karbonades gaar zijn, haal ze uit de pan en houd ze nog even warm.
- Doe nu de salieblaadjes en citroenrasp in de pan bij de jus en bak dit even hierin.
- Leg de karbonades weer in de pan en serveer ze.