Ik zag in Masterchef Australië iemand een chocoladetaart bakken die hij ‘kladdkaka’ noemde. Mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt en ik ben op zoek gegaan naar dit recept. Na veel speurwerk heb ik mijn eigen versie van deze Zweedse smeuïge chocoladetaart gemaakt. Een waarschuwing vooraf… deze taart is verslavend lekker!
Kladdkaka
Kladdkaka klinkt misschien als een grappige naam, maar geloof me, deze taart is onweerstaanbaar. Ben je een chocoladeliefhebber? Dan is dit jouw ultieme droomtaart!
Het beste nieuws is dat deze taart eenvoudig en snel te maken is. Smelt de boter met de chocolade, meng alle ingrediënten in één pan en voor je het weet, staat er een heerlijke lekkernij op tafel.
De taart is zowel warm als koud overheerlijk. Serveer het warm als dessert met vanille-ijs of koud met vers fruit en slagroom.
De truc bij kladdkaka is om de taart niet te lang te bakken. De bovenkant moet stevig zijn, terwijl de binnenkant lekker smeuïg en kleverig blijft. Het lijkt een beetje op brownies, die van binnen ook zacht moeten zijn.
Ingrediënten
Voor deze taart heb je slechts een paar basisingrediënten nodig: roomboter, pure chocolade, eieren, suiker en zelfrijzend bakmeel. Voor extra smaak kun je vanillesuiker toevoegen.
Het is absoluut geen taart voor de lijn – een echte caloriebom! Maar als je gaat zondigen, doe het dan goed met zoiets heerlijks als dit.
Baktijd en Structuur
- 20 minuten: Stevig genoeg om uit de vorm te halen, maar nog lekker zacht van binnen.
- 15 minuten: De taart lijkt meer op chocoladepudding. In dat geval kun je hem het beste in een ovenschaal bakken.
Elke oven is anders, dus houd je taart goed in de gaten tijdens het bakken.
Tips
- Nodig:
- Ronde springvorm (24 cm doorsnee)
- Bakpapier
- Mixer
- Spatel
Kladdkaka recept
Tijd om aan de slag te gaan en jezelf (en anderen) te verwennen met deze decadente, smeuïge kladdkaka!
Ingrediënten
- 200 gr pure chocolade
- 200 gr roomboter + extra
- 250 gr suiker
- 130 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 4 eieren (L)
- vers rood fruit
- slagroom
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175°C. Vet een ronde bakvorm (24 centimeter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Hak de chocoladereep fijn en doe dit in een grote pan samen met de boter. Laat dit op laag smelten en meng het dan goed door elkaar. Haal de pan van het vuur.
- Spatel al roerend de suiker, bakmeel, vanillesuiker en zout erdoor. En als laatste meng je de eieren een voor een door het mengsel.
- Doe het beslag in de springvorm en zet dit in de voorverwarmde oven.
- Bak de taart in ongeveer 20 minuten (de bovenkant moet net gestold zijn).
- Haal de taart uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het uit de springvorm haalt.
- Serveer warm met vanille-ijs of koud met lekker rood fruit erop.
4 reacties
Heel lekker taartje en erg makkelijk en snel te maken. Viel goed in de smaak. Met wat frambozen en granaatappel erbij geserveerd.
Dankjewel, leuk om te lezen
Ontzettend lekkere taart, maar komende uit een Zweedse familie moet ik toch wel zeggen dat de hoeveelheid ingrediënten toch wel erg afwijken van de in onze ogen 'echte kladdkaka'. Deze wordt veel te luchtig en er zit veel boter in, terwijl in de Zweedse variant suiker het hoofdingrediënt is voor die karamel achtige smaak. Wij blijven bij ons traditionele recept.
Dankjewel voor je bericht. Nu ben ik natuurlijk wel heel nieuwsgierig naar jouw recept hiervoor. Mvg, Hanneke