Ik zag op het TV-programma Masterchef Australië iemand die een chocoladetaart bakte. Hij noemde dit kladdkaka. Nou mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik heb dit recept meteen opgezocht. Ik vond heel veel verschillende recepten hiervoor en dit is mijn Zweedse smeuïge chocoladetaart kladdkaka recept geworden. Je krijgt dit recept wel met een waarschuwing vooraf……het is namelijk verslavend lekker!
Kladdkaka
Ja het is misschien een beetje rare naam, maar deze taart is goddelijk lekker. Je moet dit echt eens proberen! Als je een chocoladeliefhebber bent, dan is dit jouw droomtaart!
En het leuke ervan is, dat deze taart heel makkelijk en snel te maken is. Je smelt de boter met de chocolade en mengt dan alles met elkaar in de pan. In no-time zet jij deze lekkernij op tafel. De taart is zowel warm als koud zalig. Serveer het bijvoorbeeld warm als dessert met vanille-ijs erbij of koud met wat vers fruit en eventueel nog wat slagroom erbij.
De taart moet dus super smeuïg zijn, bak hem daarom niet te lang. De bovenkant moet net hard zijn en de binnenkant kleverig en smeuïg. Het heeft wel wat weg van brownies, die moeten eigenlijk ook zo lekker smeuïg zijn vanbinnen. En je hebt er helemaal niet zoveel ingrediënten voor nodig. De meeste hiervan heb je misschien zelfs in huis. Er gaat namelijk roomboter, pure chocolade, eieren, suiker en zelfrijzend bakmeel in. Eventueel voor extra smaak een zakje vanillesuiker.
Deze taart is niet goed voor de lijn, het is een echte caloriebom! Maar als je dan toch zondigt doe het dan wel met zoiets lekkers als dit, toch?
Als je de taart in 20 minuten bakt, is het net stevig genoeg om hem uit de vorm te halen en lekker zacht vanbinnen. Maar let op: elke oven werkt weer iets anders. Bak je hem bijvoorbeeld 15 minuten, dan wordt het meer een chocoladepudding. Ook lekker, maar dan zou ik het in een ovenschaal bakken.
Tips:
Nodig: een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnee
Bakpapier
Mixer
Spatel
Rakkie
november 9, 2020 @ 8:29 pm
Heel lekker taartje en erg makkelijk en snel te maken. Viel goed in de smaak. Met wat frambozen en granaatappel erbij geserveerd.
Hanneke de Jonge
november 11, 2020 @ 7:38 am
Dankjewel, leuk om te lezen
M. Enström
december 21, 2021 @ 5:29 pm
Ontzettend lekkere taart, maar komende uit een Zweedse familie moet ik toch wel zeggen dat de hoeveelheid ingrediënten toch wel erg afwijken van de in onze ogen 'echte kladdkaka'. Deze wordt veel te luchtig en er zit veel boter in, terwijl in de Zweedse variant suiker het hoofdingrediënt is voor die karamel achtige smaak. Wij blijven bij ons traditionele recept.
Hanneke de Jonge
december 22, 2021 @ 7:42 am
Dankjewel voor je bericht. Nu ben ik natuurlijk wel heel nieuwsgierig naar jouw recept hiervoor. Mvg, Hanneke