Zoete Aardappelpuree

Deze zoete aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Zoete aardappelpuree zoals ze hem in Amerika eten.
Ik heb de aardappelen gegaard in de oven maar je kunt de aardappelen ook schillen, in stukken snijden en koken (12-15 minuten). Kook ze niet te lang, dan worden ze papperig. Afgieten en even laten uitstomen.

Zoete aardappelen

De zoete aardappel heet wel aardappel, maar is eigenlijk helemaal geen aardappel. Het is een bataat wat een zoete knol is. Oorspronkelijk komt de bataat uit Zuid-Amerika, maar de zoete aardappelen worden nu zelfs in ons eigen land geteeld. Ik heb ze bij mijn groenteboer op de markt gekocht en deze zoete aardappelen komen uit onze Flevopolder.

Behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een mooie paarse variant.
Je kunt zoete aardappelen in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het een populaire groente bij jong en oud.
Zoete aardappelen zijn heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Er zitten wel veel koolhydraten in deze bataat, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in ons lichaam. Daarom blijft het toch een gezond alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.

En ik heb nog meer heerlijke recepten met zoete aardappelen voor jou, zoals deze:

  1. Zoete aardappel smoothie
  2. Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice
  3. Zoete aardappelsalade met rucola en avocado
  4. Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
  5. Zoete aardappelcake met rozijnen en pecannoten
  6. Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
  7. Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout

Tips:

  • In plaats van de aardappelen te koken, kan je ze ook gaar stomen in een stoompan of stoomoven. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken, zijn de aardappelen gaar.
  • En in plaats van roomboter te gebruiken, kan je de puree ook maken met olijfolie.

 Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zoete aardappelpuree:

Zoete aardappelpuree. Deze Zoete aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Puree zoals ze hem in Amerika eten.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 50 gr bruine suiker
  • 4 el roomboter
  • 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • peper en zout naar smaak toevoegen

Instructies
 

  • Zet de oven aan op 180˚C.
  • Prik rondom in de schil van de aardappelen en pak ze per stuk in aluminium folie.
  • Bekleed je ovenplaat met aluminiumfolie, leg de aardappelen hierop en bak ze in de oven tot ze gaar en zacht zijn (ongeveer 50-60 minuten).
  • Haal ze uit de oven, pak ze uit en laat iets afkoelen.
  • Snijd de aardappelen doormidden en lepel het ze uit de schil. Doe het vruchtvlees in een pan.
  • Voeg de boter, suiker, sinaasappelsap en -raps, en kruiden toe. Gebruik een stamper om alles te mengen en er een puree van te maken.
  • Proef en voeg eventueel nog wat kruiden en peper en zout toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating