Van alle heerlijke manieren waarop zoete aardappelen kunnen worden bereid, zijn deze zoete aardappelplakken uit de oven een van mijn favorieten aller tijden. Het is niet te beschrijven hoe verrukkelijk dit smeltend zachte, diep gekaramelliseerde, smaakvolle bijgerecht van zoete aardappel is. Door deze bereiding op hoge temperatuur in de oven, concentreert zowel de zoete als de hartige eigenschappen van zoete aardappelen. Daarom is dit een fantastisch bijgerecht voor een feestelijk etentje thuis.

Zoete aardappelplakken uit de oven

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een bataat. Hierdoor valt het onder de categorie groenten. En wat voor groente, een heerlijke zoete knol die je op vele manieren bereiden kunt.
Koop de zoete aardappelen in ongeveer gelijke dikte, dan kunnen deze zoete aardappelen gemakkelijker gelijkmatig worden geroosterd. Meestal mik ik op middelgrote exemplaren.
De last-minute toevoeging van groentebouillon en knoflook verhoogt de zoete en hartige zoete smaak van de aardappelen. Terwijl de bouillon reduceert tot een geurige saus.

 

Ben jij ook zo dol op zoete aardappelen? Nou dan heb ik nog veel meer heerlijke recepten voor jou, zoals deze:

 

Zoete aardappel stapeltjes
Puree van zoete aardappel
Vegetarische Kapsalon met zoete aardappelfrites
Zoete aardappel smoothie
Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice
Zoete aardappelsalade met rucola en avocado
Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
Zoete aardappelsoep met miso
Geplette paarse zoete aardappelen
Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout
Cake van zoete aardappel met topping

 

Lekker bij:

 

Deze zoete aardappelen zijn een heerlijk bijgerecht bij gebraden of gegrild varkensvlees, kip, kalkoen of natuurlijk een perfect bij een steak.
En als je iets mocht overhouden (denk het niet) dan kan je de rest die in blokjes worden gesneden in groene salade worden verwerkt met geitenkaas en gedroogde cranberries.

 

 

Tips:

 

Gebruik voor dit recept geen glazen ovenschaal die bij deze temperatuur zou kunnen breken.
Zorg ervoor dat de bakplaat een rand heeft, zodat de bouillon niet over de randen loopt.

Je kunt een groente-, kip of runderbouillon gebruiken voor dit gerecht.

Bewaar restjes goed afgedekt in de koelkast.

En als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zoete aardappelplakken uit de oven: