Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto

Deze zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto is heerlijke vegetarische stamppot bomvol met groenten van het seizoen. Er gaat er niets boven een pan lekkere Hollandse stamppot op een koude dag. Nu is dit niet een typische Hollandse stamppot, maar wel eentje met typische Hollandse groenten die nu in het seizoen zijn. Daarbij een Noord-Afrikaanse twist door de pesto van dukkah. Hollandse pot is nog nooit zo lekker geweest. Ik heb er feta bij geserveerd, waardoor het een vegetarisch gerecht geworden is, maar je kunt er gerust een lekker gebakken karbonade of een pittige verse worst bij serveren.

Stamppot

De klassieke boerenkoolstamppot en hutspot zijn toch wel de bekendste soorten stamppot. Maar tegenwoordig stampen we van alles door elkaar, zoals bijvoorbeeld deze stamppotten zonder aardappelen. Laat je hier inspireren door mijn heerlijke stamppot recepten. Zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken en typ dan stamppot onder het kopje: Sleutelwoorden. Dan verschijnen ze allemaal.

Zoete aardappel

Je zult misschien denken zoete aardappelen een Hollands product? Ja tegenwoordig worden die ook in ons land geteeld. Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen echte aardappelen, maar het is een bataat. En de bataat is een groente. Je kunt deze bataat heel goed gebruiken in plaats van de Hollandse aardappelen. De zoete aardappelen kan je tegenwoordig het hele jaar door kopen in de supermarkten en bij de groenteboer. De smaak is lekker zoet en ze zijn te koop in drie verschillende kleuren, namelijk oranje, paars en wit.

Pastinaak

De pastinaak was een vergeten groente, maar is tegenwoordig overal te koop. Wij hebben deze heerlijke witte wortel weer helemaal omarmd. Het is een zoete peen, die wat zetmeelrijker is dan de wortel. Ook deze groente kan je heel goed gebruiken in plaats van de aardappelen.

Rode biet

De rode biet is een gezonde knolgroente met een iets zoete en aardse smaak. Er is een zomerbiet en een winterbiet. Hierdoor is deze groente het hele jaar vers te koop. Het lekkerst is als je zelf de rauwe bietjes poft in de oven, maar je kunt ook de gekookte bietjes in de plastic verpakking hiervoor gebruiken.

Dukkah*

Wat is dukkah precies? Het is een mengsel van noten en specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. Je kunt dukkah tegenwoordig in de grotere supermarkten kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Hier vind je het recept ervoor. Maak een lekkere grote pot, want goed afgesloten blijf dit mengsel een hele tijd goed en kan je het ook in andere gerechten gebruiken.
Bij de borrel is het ook erg lekker, serveer er Turks brood en olijfolie bij en dip dit dan in de dukkah.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto:

Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto. Maak eens een stamppotje met zoete aardappelen, pastinaak en bietjes.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr zoete aardappels
  • 2 pastinaken
  • 1 klontje boter
  • 4 rode gekookte bieten
  • 2 el granaatappelmelasse
  • olijfolie
  • peper en zout

Pesto

  • 3 el dukkah*
  • 1 takje tijm, blaadjes ervan
  • ½ teentje knoflook, geraspt
  • ½ citroen, rasp ervan
  • 3 el notenolie
  • 2 lente-uitjes
  • 60 gr fetakaas

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappel en de pastinaak en snijd deze in stukken. Breng een pan water aan de kook en flink wat zout en voeg de pastinaak en zoete aardappel toe.
  • Kook dit ongeveer 20 minuten gaar.
  • Snijd de bieten in kleine blokjes en bak ze in een klontje boter, voeg dan de granaatappelmelasse toe en bak nog even.
  • Maak ondertussen de dukkah pesto; meng de dukkah met de tijm, knoflook en citroenrasp en voeg daar de notenolie toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de lente-uitjes in dunne ringen en de feta in kleine blokjes.
  • Als de aardappel en de pastinaak al gaar zijn, giet je ze af en doe ze terug in de pan. Stamp tot grof met een scheutje olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de bietblokjes erdoor en meng dit voorzichtig.
  • Serveer op een bord met de lente-uitjes en feta erover. Lepel dan een beetje pesto er over.

2 reacties

  1. Hoi Door, smaken verschillen nu eenmaal. Kan je mij aangeven wat je er niet lekker aan vond?
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating