Je kent dat wel, je koopt lekker veel fruit maar het wil niet rijp of zacht worden in de fruitmand. Dan maar iets lekkers maken van dat fruit, in dit geval de pruimen. Ik heb er een heerlijke zelfgemaakte pruimen chutney mee bereid.
Wat is Chutney
Een chutney is een smaakmaker wat oorspronkelijk uit de Indiase en Pakistaanse keuken komt. De basis is meestal van vruchten die gekruid worden met azijn, gember, mosterdzaad, uien, knoflook en peper(s). Om er extra smaak aan te geven kunnen ook specerijen zoals komijn, koriander en/of fenegriek toegevoegd worden.
Meestal wordt het vers bereid in een vijzel en gelijk gebruikt bij het eten.
Maar om de chutney lang(er) houdbaar te maken wordt het gekookt in azijn en suiker. Dit geeft een scherpe maar ook zoetzure smaak aan deze saus.
Het lijkt een beetje op een hartige jam, daar kan je chutney het beste mee vergelijken. Chutney kan je overal bij eten, lekker bij curry en vlees zoals varkensvlees, lamsvlees of kip van de grill. Ook is chutney erg lekker op een kaasplankje.
Ook op een hamburger is deze chutney heerlijk.

Deze chutney kan je ook met een ander soort steenvruchten maken, zoals bijvoorbeeld verse kersen, abrikozen, nectarines of perziken.
Dus als dit fruit ook niet wil rijpen bij jou, dan weet je wat je ermee kunt doen.
Chutney appel en rozijnen
Je kunt ook een chutney van appel en rozijnen maken of eentje van kweepeer met abrikozen. Die zijn ook heerlijk! Ik heb de potje van een label voorzien. Heb namelijk zoveel potjes in de koelkast en vriezer staan, dat ik niet meer weet wat het is.
Zo’n gelabeld potje is trouwens ook leuk om weg te geven.

Pruimen
Mocht jij nou heel veel rijpe pruimen hebben liggen, dan kan je er ook deze Pruimencompote met sinaasappel of dit Pruimentaartje van maken.
Vergeet ons zeker niet te volgen op Instagram
Recept Zelfgemaakte pruimen chutney:
Ingrediënten
- 600 gr pruimen
- 1 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 55 gr Medjoul dadels, ontpit
- 100 ml balsamico azijn
- 60 gr bruine basterdsuiker
- snuf zout
Instructies
- Spoel de pruimen schoon, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pruimen dan in stukken.
- Zet een pan met de olijfolie op het middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kaneel-, komijn-, gember- en gerookte paprikapoeder.
- Snijd ondertussen de dadels fijn en doe dit dat samen met de pruimen in de pan en roer het goed door.
- Giet de balsamico erbij en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten koken op middelhoog vuur.
- Doe nu de basterdsuiker en zout erbij en laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen tot de chutney indikt. Wel af en toe roeren.
- Proef of jij de chutney lekker vind. Misschien wil jij het wat zoeter, dan kan je nog wat basterdsuiker toevoegen. Laat dan afkoelen.
- Lepel de chutney in gesteriliseerde jampotjes. Als je ze goed afgesloten in de koelkast bewaard, blijft de chutney heel lang goed.
4 reacties
Wat lijkt mij dit een heerlijk recept!
Die wil ik vandaag wel maken.
Maar ik moet jampotten halen.
Weet u ongeveer hoeveel ml deze chutney is?
Of hoeveel jampotten?
Hallo Elles, dankjewel. De chutney is echt erg lekker. Volgens mij zijn 2 jampotten voldoende voor deze hoeveelheid. Gr. Hanneke
Ik had geen balsamico azijn en heb er creme in gedaan en ben benieuwd hoe het smaakt erg lekker recept staat nu in potjes af te koelen heb drie kleine potjes eruit gehaald dus kan er paar weg geven want zal het zeker vaker maken want de pruimenoogst is erg hoog dit jaar. Gr Monique
Hoi Monique, ik denk dat dit vast ook lekker is. Ben benieuwd hoe het straks smaakt, laat jij mij dat weten? Gr. Hanneke