Zelfgemaakte pruimen chutney. Ik had veel pruimen in de fruitschaal liggen die maar niet zacht wilde worden. Tijd om er een lekkere chutney van te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Sauzen/Dips
Keuken Engels
- 600 gr pruimen
- 1 el olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 55 gr Medjoul dadels, ontpit
- 100 ml balsamico azijn
- 60 gr bruine basterdsuiker
- snuf zout
Spoel de pruimen schoon, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd de pruimen dan in stukken.
Zet een pan met de olijfolie op het middelhoog vuur en fruit hierin de gesnipperde ui samen met de kaneel-, komijn-, gember- en gerookte paprikapoeder.
Snijd ondertussen de dadels fijn en doe dit dat samen met de pruimen in de pan en roer het goed door.
Giet de balsamico erbij en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten koken op middelhoog vuur.
Doe nu de basterdsuiker en zout erbij en laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen tot de chutney indikt. Wel af en toe roeren.
Proef of jij de chutney lekker vind. Misschien wil jij het wat zoeter, dan kan je nog wat basterdsuiker toevoegen. Laat dan afkoelen.
Lepel de chutney in gesteriliseerde jampotjes. Als je ze goed afgesloten in de koelkast bewaard, blijft de chutney heel lang goed.