Zelf rode bessenjam maken

Wat doe je als je super verse rode bessen van Berrybrothers ontvangt? Dan ga je daar gelijk mee aan de slag natuurlijk. Ik heb hiervan een heerlijke jam gemaakt en die jam weer verwerkt in een lekker taartje. Omdat het december is, heb ik winterse smaken aan de jam toegevoegd zoals speculaaskruiden en mandarijn. Zelf rode bessenjam maken is helemaal niet moeilijk en daarnaast is het superlekker en leuk om te doen.

 

Rode bessen

 

Rode bessen ook wel aalbessen genoemd zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. De besjes zitten boordevol vitamines, antioxidanten en vezels.
De friszure besjes kan je heel goed verwerken met ander zoet fruit in desserts, taarten, ijs en ontbijt. Maar ook lekker bij hartige gerechten of in een salade.
Ben jij ook zo gek op rode bessen? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor jou, namelijk:

Kwarktaartje met rode bessen
Eton Mess met rode bessen
Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus
Haagse bluf
Rode bessen op sterke drank

 

Jam

 

Zelf rode bessenjam maken is ontzettend leuk om te doen. Het is helemaal niet moeilijk en snel gepiept. Omdat je geen rode bessenjam in de supermarkt zult vinden, is dit de manier om aan deze lekkere bessenjam te komen. En het voordeel van zelf maken is dat je de jam de smaak die jij lekker vindt, kunt meegeven.
Omdat het december is, heb ik de jam de smaken van deze maand meegegeven. Ik heb namelijk mandarijn en speculaaskruiden erin verwerkt. En ik moet zeggen dat die combinatie erg lekker geworden is.
Zomers kan je het natuurlijk frissere smaken meegeven zoals bijvoorbeeld met limoen.

 

Taartje

rode bessenjam

De jam is heerlijk door de yoghurt/kwark, op een beschuitje of pannenkoeken. Maar omdat ik ook nog een taartbodem van Jos Poell mocht ontvangen, heb ik dit gebruikt om een heerlijk taartje te maken met de rode bessenjam. Een feestelijk taartje die in no-time gemaakt is als je de jam eenmaal klaar hebt. Een paar toefjes slagroom erop en smullen maar!

 

Tips:

 

Ik gebruik voor het maken van jam meestal Van Gilse geleisuiker speciaal*. Met deze suiker hoef je veel minder suiker te gebruiken om jam te maken en is de jam minder zoet. Daarnaast is de kooktijd ook heel erg kort.

Gebruik wel brandschone (gesteriliseerde) potten voor de jam.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Zelf rode bessenjam maken:

Zelf rode bessenjam maken. Ik mocht heerlijke verse rode bessen ontvangen en heb daar een lekkere rode bessenjam van gemaakt.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Ontbijt, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gr rode bessen
  • 1 mandarijn
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 125 gr geleisuiker speciaal

Instructies
 

  • Rits de rode besjes van de takjes en spoel ze schoon onder de koude kraan in een zeef. Doe de besjes dan in een pan.
  • Boen de mandarijn goed schoon en rasp de schil ervan boven de pan met besjes. Snijd de mandarijn doormidden en pers het sap uit in de pan. Voeg de speculaaskruiden ook toe.
  • Breng de besjes aan de kook en doe dan de geleisuiker speciaal erbij. Kook het geheel al roerend 2 minuten.
  • Schenk de jam dan in het jampotje, draai de deksel goed dicht en zet het potje op z’n kop. Laat goed afkoelen voordat je de jam in de koelkast zet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating