Ben jij ook zo gek op Limoncello? Nou dan heb ik hier een te lekker recept voor jou. Zelf Limoncello maken, klinkt goed he? Het is niet moeilijk te maken, je hebt alleen een maand geduld nodig voordat het klaar is. Maar dan heb je ook wat! Leg een fles zelfgemaakte citroenlikeur snel in de vriezer en genieten maar!
Limoncello
De Italiaanse citroenlikeur Limoncello werd oorspronkelijk voornamelijk in het zuiden van Italië gemaakt, in de omgeving waar de lekkerste citroenen vandaan komen. De citroenlikeur die in het noorden van Italië gemaakt worden heet vaak Limoncino. Het recept voor deze likeur is al eeuwenoud.
En jij kunt deze heerlijke likeur ook zelf thuis maken met dit recept. Het wordt een mooie gele likeur die een klein beetje troebel is, maar dat komt door de etherische oliën uit de citroenschillen. Het is een reactie van die oliën op de alcohol. Dus niet schrikken en niet denken dat jouw likeur mislukt is.
Deze citroenlikeur wordt dus alleen gemaakt van de schil van citroenen. Deze wordt in een fles met alcohol gedaan en dan weken getrokken. Je kunt pure alcohol met een percentage van minstens 92% gebruiken. Dit moet je online kopen en is nogal duur, daarom heb ik wodka met de hoogste percentage alcohol hiervoor in de plaats genomen. Na drie weken doe je er een suikersiroop bij en laat je het nog een week staan. Het resultaat is verbluffend, dat jij dit godendrankje zelf kunt maken.
Citroenen
Het beste kan je biologische citroenen (het liefst uit Italië) gebruiken. Maar als je dit te kostbaar vindt dan koop je ‘gewone’ citroenen. Boen ze wel eerst goed schoon voordat je ze gaat schillen.
Tja en dan houd je ineens 10 citroenen over. Wat ga je ermee doen? Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken. Ik heb ze uitgeperst en van de helft een limonade oftewel lemonade gemaakt. En de andere helft heb ik in ijsblokvormpjes gedaan. Deze kan je dan uit de vriezer halen als je weer een lemonade wilt maken, of gebruik het voor iets anders.
Citroen limonade: sap van 5 citroenen, 1 kop kristalsuiker, 1 kop water
Kook het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost, laat afkoelen. Meng het dan door de citroensap en doe het in een liter kan. Vul het aan met koud water en ijsblokjes.
Arancello
Dit is een variant van Limoncello maar dan gemaakt van sinaasappelen. En die heb ik ook gemaakt. Hiervoor heb ik 8 sinaasappels gebruikt.
Tip:
Serveer de Limoncello ijskoud in kleine glaasjes na de maaltijd. Of maak een frisse cocktail door een scheutje in een glas Champagne of Prosecco te schenken.
Extra nodig: goed afsluitbare (weck)pot (1,5 liter) en twee lege 1 liter flessen
rob
april 11, 2022 @ 4:50 pm
waarom zoveel water, hierdoor gaat de percentage toch zakken.
Hanneke de Jonge
april 12, 2022 @ 7:00 am
Hoi Rob, je kunt het maken met minder water, dan wordt de Limoncello sterker in alcohol.
Rob
april 18, 2023 @ 2:40 am
Rond de 28/29 % krijg je limoncello die net niet bevriest. Mijn flessen met limoncello bewaar ik altijd in de vriezer of minimaal in de koelkast. Op deze manier blijft de verse smaal zeer lang bewaard. De limoncello die je in de winkel koopt heeft die verse al lang niet meer.
Hanneke de Jonge
april 19, 2023 @ 10:43 am
Hallo Rob, ja zelfgemaakt is toch het lekkerst. De limoncello in de vriezer of koelkast bewaren is inderdaad het beste.
Mvg, Hanneke
Mattijn Ebbing
september 2, 2023 @ 9:13 am
Hallo, ik ben op zoek naar een recept voor pistacchino. Enig idee of dat op dezelfde manier gemaakt kan worden als limoncello? Dus ipv citroenschillen met gehakte pistache noten?
Groet,
Hanneke de Jonge
september 2, 2023 @ 1:06 pm
Hoi Matthijn, ik heb het zelf nog nooit gemaakt. Maar vond dit, wellicht heb je er iets aan:
De gerijpte pistachenoten worden gemalen tot een poedermengsel waar vervolgens 96% alcohol aan wordt toegevoegd. Melk en room worden na het zeefproces toegevoegd, om deze heerlijke pistache likeur te creëren.
Gr. Hanneke