Ben jij ook zo gek op Limoncello? Nou dan heb ik hier een te lekker recept voor jou. Zelf Limoncello maken, klinkt goed he? Het is niet moeilijk te maken, je hebt alleen een maand geduld nodig voordat het klaar is. Maar dan heb je ook wat! Leg een fles zelfgemaakte citroenlikeur snel in de vriezer en genieten maar!
Limoncello maken met wodka
Limoncello maken met wodka is een heerlijke en eenvoudige manier om deze klassieke Italiaanse likeur thuis te bereiden. De Italiaanse citroenlikeur Limoncello werd oorspronkelijk voornamelijk in het zuiden van Italië gemaakt, in de omgeving waar de lekkerste citroenen vandaan komen. De citroenlikeur die in het noorden van Italië wordt gemaakt, heet vaak Limoncino. Het recept voor deze likeur is al eeuwenoud.
En jij kunt deze heerlijke likeur ook zelf thuis maken met dit recept. Het wordt een mooie gele likeur die een klein beetje troebel is, maar dat komt door de etherische oliën uit de citroenschillen. Het is een reactie van die oliën op de alcohol. Dus niet schrikken en niet denken dat jouw likeur mislukt is.
Deze citroenlikeur wordt alleen gemaakt van de schil van citroenen. Deze schillen worden in een fles met alcohol gedaan en weken daarin. Je kunt pure alcohol gebruiken, maar dat is vaak duur en moeilijk te vinden. Daarom gebruik ik wodka met een hoog alcoholpercentage als alternatief. Na drie weken voeg je een suikersiroop toe en laat je het nog een week staan. Het resultaat? Een verbluffend lekker drankje. Dankzij de wodka behoudt de Limoncello zijn krachtige en frisse smaak.
Beste citroenen voor limoncello
Het beste kan je biologische citroenen (het liefst uit Italië) gebruiken voor limoncello. Maar als je dit te kostbaar vindt, koop dan ‘gewone’ citroenen. Boen ze wel eerst goed schoon voordat je ze gaat schillen.
Tja, en dan houd je ineens 10 citroenen over. Wat ga je ermee doen? Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken. Ik heb ze uitgeperst en van de helft een limonade oftewel lemonade gemaakt. En de andere helft heb ik in ijsblokvormpjes gedaan. Deze kun je dan uit de vriezer halen als je weer een lemonade wilt maken, of gebruik ze voor iets anders.
Citroenlimonade:
- Sap van 5 citroenen
- 1 kop kristalsuiker
- 1 kop water
Kook het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen, meng het met de citroensap en doe het in een literkan. Vul aan met koud water en ijsblokjes.
Arancello
Dit is een variant van Limoncello, maar dan gemaakt van sinaasappelen. Hiervoor heb ik 8 sinaasappels gebruikt en dezelfde methode gevolgd. Gebruik ook hier een goede kwaliteit wodka voor de beste smaak.
Tip:
Serveer de Limoncello ijskoud in kleine glaasjes na de maaltijd. Of maak een frisse cocktail door een scheutje in een glas Champagne of Prosecco te schenken.
Extra nodig: goed afsluitbare (weck)pot (1,5 liter) en twee lege 1 liter flessen
Zelf limoncello maken:
Ingrediënten
- 1 ltr wodka 40%
- 10 citroenen (biologisch)
- 400 gr kristalsuiker
- 400 ml bronwater
Instructies
- Giet de wodka alvast in de pot.
- Schil met een dunschiller de gele schil (zonder het wit) van de citroenen en doe dit bij de wodka in de pot.
- Sluit de pot goed af en zet drie weken op een donkere en koele plek. Schud wel af en toe.
- Na drie weken maak je een suikersiroop: doe hiervoor suiker en water in een pan en breng dit aan de kook. Laat al roerend zo lang koken tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen.
- Als de siroop afgekoeld is, schenk je het bij de wodka en citroenschillen in de pot. Sluit de pot weer goed, schud weer af en laat het nog een week staan op de donkere en koele plek.
- Hierna kan je de drank door een zeef opvangen in een grote maatbeker. Schenk dit dan in twee brandschone flessen en je hebt jouw eigen Limoncello gemaakt.
- Zet de fles(sen) in de vriezer en genieten maar!
6 reacties
waarom zoveel water, hierdoor gaat de percentage toch zakken.
Hoi Rob, je kunt het maken met minder water, dan wordt de Limoncello sterker in alcohol.
Rond de 28/29 % krijg je limoncello die net niet bevriest. Mijn flessen met limoncello bewaar ik altijd in de vriezer of minimaal in de koelkast. Op deze manier blijft de verse smaal zeer lang bewaard. De limoncello die je in de winkel koopt heeft die verse al lang niet meer.
Hallo Rob, ja zelfgemaakt is toch het lekkerst. De limoncello in de vriezer of koelkast bewaren is inderdaad het beste.
Mvg, Hanneke
Hallo, ik ben op zoek naar een recept voor pistacchino. Enig idee of dat op dezelfde manier gemaakt kan worden als limoncello? Dus ipv citroenschillen met gehakte pistache noten?
Groet,
Hoi Matthijn, ik heb het zelf nog nooit gemaakt. Maar vond dit, wellicht heb je er iets aan:
De gerijpte pistachenoten worden gemalen tot een poedermengsel waar vervolgens 96% alcohol aan wordt toegevoegd. Melk en room worden na het zeefproces toegevoegd, om deze heerlijke pistache likeur te creëren.
Gr. Hanneke