Atjar Tjampoer is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Atjar betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur. Het woord tjampoer wat ‘gemengd’ betekent, verwijst naar verschillende soorten groenten die gebruikt worden om het gerecht te maken. Het is een bijgerecht bij de Indonesische rijsttafels. En zelf Atjar maken is helemaal niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare.
Wanneer je naar een Indonesisch restaurant gaat, is de kans groot dat er een klein gerecht op tafel staat met wat ingemaakte groenten. Dit zijn veel voorkomende bijgerechten en elk restaurant heeft zijn eigen recept. Het zuur en de knapperigheid van Atjar zorgen voor een mooi contrast met rijst met een pittig vleesgerecht erop. De frisse smaak van Atjar is een goede combinatie met pittige gerechten. Zo is het lekker bij nasi of bami, saté en Babi Pangang.
Er bestaan heel veel verschillende methodes om Atjar te maken, maar ik heb het op deze manier gedaan. Je kunt allerlei soorten groenten hiervoor gebruiken zoals bloemkoolroosjes, boontjes, paprika, komkommer, ui en/of taugé. De groenten worden even kort geblancheerd in het pekelvocht voordat ze het potje in gaan, dus als je het eet zijn ze nog lekker knapperig! Houd met de ‘hardere’ groenten rekening dat je deze van tevoren even ‘beetgaar’ kookt.
Atjar
Atjar Tjampoer is ontstaan in Oost-Indië en reisde met Nederlandse zeelieden over de hele wereld, waarbij het gaandeweg evolueerde naar de lokale smaak en omstandigheden.
Niet alleen in Nederland maar ook in Indonesië is het een alledaags voedingsmiddel. De zuurheid snijdt door rijke gerechten en de zoetheid compenseert pittige gerechten.
Soorten van zoetzure ingemaakte groenten verschijnen in vele gedaanten in Azië. In de Thaise keuken heet het achat, in Maleisië en Indonesië acar, in Nederland noemen wij het atjar. Indonesisch eten is een groot onderdeel van de Nederlandse keuken, omdat Nederland en Indonesië koloniale banden deelden. Er zijn overal Indonesische restaurants en het eten maakte voor een groot deel uit van mijn jeugd omdat mijn vader gek was op deze keuken en vaak Indonesische gerechten bereidde voor ons.
Tips:
De portiegrootte voor dit recept is een 1 liter weckpot, die uiteraard aardig wat porties oplevert.
Atjar is lekker bij dit Indonesische gerecht Babi Ketjap.
Maar ook bij deze Hotdog met zoete chilisaus en dit Pistoletje kipsaté.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
José
april 17, 2017 @ 7:08 am
Lekker knapperig en fris. Voor mij geen potjes meer. Dit is 10 keer lekkerder.
grtjs José
Hanneke de Jonge
april 17, 2017 @ 9:23 am
Ja dat klopt, zoveel lekkerder dan uit een potje.
Gerben
januari 26, 2018 @ 6:51 pm
Hallo,
Lijkt me een lekkere optie. Toch nog een vraagje. Ik zie niet wanneer de rode peper, knoflook en gember toegevoegd worden bij het koken. Wat heb ik gemist ?
Hanneke de Jonge
januari 27, 2018 @ 8:34 am
Hoi Gerben, dank je wel. Heb ik inderdaad niet vermeld. Rode peper, gember en knoflook gaat tegelijk met de groenten in het zoetzuur.
Monique
mei 18, 2020 @ 8:19 am
Hallo Hanneke, dit lijkt me heel lekker om te maken, liefst meteen wat potten op voorraad.
Maar hoelang is een gesloten pot houdbaar?
Hanneke de Jonge
mei 18, 2020 @ 9:46 am
Hallo Monique, als je gesteriliseerde potten gebruikt, kan het maanden in de koelkast goed blijven. Groetjes, Hanneke
Henriette
juli 3, 2020 @ 6:16 pm
Hoi Hanneke, twee weken terug de atjar gemaakt volgens je recept. Gisteren voor het eerst gegeten. Erg lekker. We hebben veel van de ingrediënten nu lekker vers in de moestuin staan, dus dat wordt snel weer wat potten maken. Dank voor het delen van je recept.
Hanneke de Jonge
juli 4, 2020 @ 6:15 am
Hallo Henriette, erg leuk om te lezen dankjewel. Wat lekker dat je een moestuin hebt, waar je deze ingredienten uit kunt halen. Mvg, Hanneke
Caroline
april 25, 2023 @ 4:12 pm
Heerlijk recept en alle groentes kunnen gemakkelijk aangepast worden naar smaak. Aangezien ik kurkuma niet lekker vind tenzij verwerkt in specerijmengsels heb ik deze vervangen voor kerrie. Ook heb ik het recept als basis gebruikt voor een appel, rode kool combinatie in plaats van witte kool en wortel (aanrader) Al met al ben ik daarom dus erg dankbaar!
Hanneke de Jonge
april 26, 2023 @ 7:55 am
Hoi Caroline, dankjewel voor het compliment. En de aanpassing met kerrie is een goed idee. Wat leuk dat je zoveel andere combinaties ermee gemaakt hebt.
Met culinaire groeten, Hanneke