Atjar Tjampoer is een Indonesisch zoetzuur bijgerecht gemaakt van groenten. Het woord ‘Atjar’ betekent kruidig ingemaakt in zoetzuur, terwijl ‘Tjampoer’ verwijst naar de verschillende groenten die samen het gerecht vormen. Dit bijgerecht is een vast onderdeel van Indonesische rijsttafels, en dit recept zelf maken is niet alleen makkelijk, maar ook veel lekkerder dan kant-en-klaar. Zelf atjar maken gaat snel en makkelijk.
Wat maakt Atjar zo bijzonder?
Als je wel eens in een Indonesisch restaurant eet, heb je vast een klein schaaltje met ingemaakte groenten op tafel zien staan. Elk restaurant heeft zijn eigen variant, maar het principe blijft hetzelfde: frisse, knapperige groenten in een zoetzure marinade.
De frisse en lichtzure smaak vormt een mooi contrast met rijst en pittige vleesgerechten. Het past perfect bij nasi of bami, saté en Babi Pangang.
Maken
Er bestaan veel verschillende methodes om Atjar te maken. Je kunt allerlei groenten gebruiken, zoals bloemkoolroosjes, boontjes, paprika, komkommer, ui en taugé.
De groenten worden kort geblancheerd in het pekelvocht, zodat ze hun knapperigheid behouden. Hardere groenten zoals bloemkool of boontjes kun je iets langer koken totdat ze beetgaar zijn.
De geschiedenis
Atjar Tjampoer vindt zijn oorsprong in Oost-Indië en verspreidde zich via Nederlandse zeelieden over de hele wereld.
In heel Azië bestaan varianten van zoetzure ingemaakte groenten:
- Thaise keuken: Achat
- Maleisië & Indonesië: Acar
- Nederland: Atjar
Door de koloniale geschiedenis van Nederland en Indonesië is Indonesisch eten diep geworteld in de Nederlandse keuken. Mijn liefde voor deze smaken komt van mijn vader, die vaak Indonesische gerechten voor ons bereidde.
Tips:
- De portiegrootte van dit recept is een 1-liter weckpot. Dit levert een ruime hoeveelheid op.
- Het smaakt heerlijk bij Indonesische gerechten zoals Babi Ketjap.
- Ook verrassend lekker: bij een hotdog met zoete chilisaus of een pistoletje met kipsaté.
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een reactie en beoordeling achter!
Zelf Atjar Maken:
Ingrediënten
- ¼ (300 gr) witte kool
- 3 wortelen
- 1 rode peper
- 3 cm gember
- 3 tenen knoflook
- 300 ml azijn
- 100 ml water
- 75 gr (riet)suiker
- 1 el kurkuma
- 1 tl zout
Instructies
- Snijd de kool heel dun (het liefst met een mandoline). Schil de wortelen en snijd deze in dunne repen met een dunschiller.
- Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadlijsten (als je van pittig houdt, laat je de zaadlijsten erin) en snijd de peper in dunne reepjes.
- Schil de gember en knoflook en snijd ze in dunne plakken.
- Breng in een grote pan de azijn, water, suiker, kurkuma en zout aan de kook tot de suiker is opgelost en proef even of je de balans van zoetzuur goed vindt.
- Doe dan de witte kool, wortel, rode peper en gember erbij en kook het nog 1 minuutje.
- Zet het vuur uit en lepel de groenten in een gesteriliseerde pot en giet dan al het vocht erbij. Sluit de pot goed af en laat minimaal een paar dagen staan voordat je het gebruikt.
12 reacties
Lekker knapperig en fris. Voor mij geen potjes meer. Dit is 10 keer lekkerder.
grtjs José
Ja dat klopt, zoveel lekkerder dan uit een potje.
Hallo,
Lijkt me een lekkere optie. Toch nog een vraagje. Ik zie niet wanneer de rode peper, knoflook en gember toegevoegd worden bij het koken. Wat heb ik gemist ?
Hoi Gerben, dank je wel. Heb ik inderdaad niet vermeld. Rode peper, gember en knoflook gaat tegelijk met de groenten in het zoetzuur.
Hallo Hanneke, dit lijkt me heel lekker om te maken, liefst meteen wat potten op voorraad.
Maar hoelang is een gesloten pot houdbaar?
Hallo Monique, als je gesteriliseerde potten gebruikt, kan het maanden in de koelkast goed blijven. Groetjes, Hanneke
Hoi Hanneke, twee weken terug de atjar gemaakt volgens je recept. Gisteren voor het eerst gegeten. Erg lekker. We hebben veel van de ingrediënten nu lekker vers in de moestuin staan, dus dat wordt snel weer wat potten maken. Dank voor het delen van je recept.
Hallo Henriette, erg leuk om te lezen dankjewel. Wat lekker dat je een moestuin hebt, waar je deze ingredienten uit kunt halen. Mvg, Hanneke
Heerlijk recept en alle groentes kunnen gemakkelijk aangepast worden naar smaak. Aangezien ik kurkuma niet lekker vind tenzij verwerkt in specerijmengsels heb ik deze vervangen voor kerrie. Ook heb ik het recept als basis gebruikt voor een appel, rode kool combinatie in plaats van witte kool en wortel (aanrader) Al met al ben ik daarom dus erg dankbaar!
Hoi Caroline, dankjewel voor het compliment. En de aanpassing met kerrie is een goed idee. Wat leuk dat je zoveel andere combinaties ermee gemaakt hebt.
Met culinaire groeten, Hanneke
Hallo,
Ja ik heb het al heel vaak gemaakt, heerlijk, maak meestal een grote hoeveelheid en deel het uit, of met meerdere eigengemaakte producten een leuk kado. Maak vanavond weer gemaakt en wederom verbaasde ik me over wat jij ( en anderen) over de hoeveelheid gember zeggen!!! Ik doe het op smaak, gebruik recepten als leidraad, maar ik kan me voor stellen dat men denkt 3 cm gember ??? Hoeveel is dat? Er is gemberwortel dat, 3 cm in doorsnee is maar ook dat 5 cm is. Snap je mijn punt? Is het niet handiger om het gewicht te melden?
Veel succes en kookse.
Groet Marga
Hoi Marga, wat leuk dat je dit recept al vaker gemaakt hebt en inderdaad ook leuk om weg te geven. Ik snap wat je bedoelt, als ik het de volgende keer ga maken, zal ik de gember wegen en dit vermelden bij het recept.
Groet, Hanneke