Het is zomer, mijn favoriete seizoen van het jaar. Zomers zijn er veel soorten vers fruit te koop, waaronder de kersen. De perziken, pruimen, nectarines, meloenen, watermeloenen en natuurlijk de kersen liggen te lonken naar ons bij de fruitafdeling van de supermarkt of bij de groenteboeren. Ik hou van kersen! Ze zijn zoet en een beetje zuur tegelijk. Het zijn hapklare klompjes van heerlijkheid en ze smeken om opgegeten te worden. Heerlijk uit het vuistje natuurlijk, maar ook zalig in deze yoghurt kersen cake.
Perfect voor bij de koffie, deze cake is licht, een beetje citrus-achtig en perfect als zomerdessert!
Yoghurt kersen cake
Dit is iets wat ik elk kersenseizoen maak. De traditie hoeft niet te veranderen, want deze cake blijft heerlijk.
Deze cake is een variatie op de citroenyoghurtcake. Elk gezin heeft zijn eigen versie van een citroenyoghurtcake, denk ik. Het is zo’n eenvoudig cakebeslag dat als basis voor zoveel fruit kan dienen, zoals bessen, steenvruchten, ananas of gewoon met heel veel citroensap. Meestal wordt er een brood of minicake van gemaakt, besprenkeld met een dun citroenglazuur.
Deze cake heeft een mooie gouden bovenkant en een vochtige binnenkant. De kersen worden zacht naarmate de cake bakt en smaken nog lekkerder. Soms denk ik dat deze cake een mix is tussen een pudding, een cake en een taart.
Maken
Ook al wordt deze cake in één kom gemengd, toch is het raadzaam bepaalde ingrediënten eerst te mengen. Wat ik normaal gesproken doe, is eieren en suiker kloppen tot een luchtige massa. En voeg dan olie toe, gevolgd door citroen en yoghurt. Klop het mengsel tot een glad geheel. Voeg vervolgens de bloem toe. Zo wordt het beslag niet klonterig. Het beslag moet licht zijn en een druppelvormige consistentie hebben.
Als je geen zelfrijzend bakmeel hebt, gebruik dan normale bloem en bakpoeder (voeg 1½ theelepel bakpoeder toe).
Je kunt de kersen door het beslag spatelen, maar je kunt ze ook bovenop de het beslag in de bakvorm verdelen.
Bedek de kersen wel met bloem als je ze door het beslag wilt doen. Dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken.
En als je de kersen erdoor spatelt, meng dan niet te veel, want dan breken de kersen. Wij willen ze in stukjes!
Ik bak de taart op 180°C met boven- en onderwarmte. Houd de taart in de gaten en laat de randen goudbruin worden. Zorg ervoor dat het midden gaar is.
Ook zo gek op kersen?
Dan heb ik nog veel meer recepten met kersen voor jou:
Kersen semifreddo
Frozen kersen mojito
Kruimelkoek met kersen
Kersen whisky ijs
Smoothie met kersen en pruimen
Kersenjam met chiazaadjes
Clafoutis met kersen
Kersen cheesecake in een glaasje
Luchtige yoghurt met kersen
Kersen cheesecake in een glaasje
Bietjes salade met kersen en burrata
Kersensorbet
Tips:
Je kunt voor dit recept verse of diepvries kersen gebruiken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
José Poelen
juni 13, 2017 @ 1:40 pm
Ga ik morgen maken. YUM
grtjs José
Pd: welke maat eieren gebruik jij?
Hanneke de Jonge
juni 14, 2017 @ 6:41 am
Hoi Jose, wat leuk. Ben benieuwd hoe hij smaakt. Ik gebruik maat M eieren. Succes ermee