Deze Wentelteefjes van Fries suikerbrood met crème fraîche, krokant spek en appelstroop is een recept van Tjitze van der Dam. Ik mocht zijn boek Hollandse klassiekers ontvangen en daarin staan heel veel lekkere recepten. De Hollandse klassiekers anno. Nu is het toevallig Vaderdag en hubbie is van Friese afkomst, tja wat doe je dan? Je maakt wentelteefje van Fries suikerbrood voor hem natuurlijk. Het is een verwenontbijt voor zeer speciale dagen …. een behoorlijk guilty pleasure.
Wentelteefjes zijn bij uitstek geschikt om te maken van ‘oud’ brood. En ik had nog een suikerbrood liggen die we maar niet opkregen, dan maar wentelteefjes ervan maken.
Had nog nooit wentelteefjes van suikerbrood gemaakt, maar ik kan je verklappen dat dit erg lekker is. Vooral de combinatie met de crème fraîche, het krokante spek en de appelstroop.
Omdat het best wel een machtig gerecht (ontbijt) is, heb ik maar 1 wentelteefje per persoon gemaakt. Maar manlief vond het zo lekker, dat hij nog een tweede wilde.
Ik heb de appelstroop warm gemaakt (met een klein beetje water) in een pannetje, zodat je deze over de wentelteefjes kan schenken.
Deze Broodpudding met kersen en chocola is ook een lekkere manier om oud brood te gebruiken.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 150 ml volle melk
- 1 tl kaneel
- 20 gr suiker
- 4 dikke plakken suikerbrood
- 100 gr crème fraîche
- 4 plakken ontbijtspek
- 2 el appelstroop
- klont roomboter
Instructies
- Verwarm de grill van de oven voor. Bekleed je ovenplaat met aluminiumfolie.
- Leg de plakken ontbijtspek hierop en schuif het in de oven. Bak de plakken spek goudbruin.
- Klop de eieren los en roer vervolgens de melk, kaneel en suiker erdoorheen tot een mooi beslag.
- Wentel de plakken suikerbrood aan weerszijden door het eimengsel, laat ze 30 seconden liggen.
- Verhit ondertussen op middelhoog vuur een klontje boter in de koekenpan. Zorg ervoor dat de boter is gesmolten maar niet aanbrandt. Bak de plakken suikerbrood vervolgens om en om goudbruin in de koekenpan.
- Leg een wentelteefje op het bord en doe er een volle lepel crème fraîche, 2 plakjes spek en de warme appelstroop erbij.