Ik heb toch een ideaal gerecht voor op een warme dag voor jullie. Deze heerlijke voedzame waterkers salade met gerookte kip en honingdressing maak je in no-time klaar. Ideaal als avondmaaltje voor twee personen of als lunch voor twee tot vier personen. Serveer er eventueel nog wat lekker brood bij en je hebt een compleet diner of lunch.
Waterkers
Waterkers is een soort sla. De diepgroene delicate blaadjes groeien in water. Het is familie van het mosterdblad en heeft ook pittige blaadjes met een peperachtige smaak. Het wordt vaak in bosjes bij de groenteboer verkocht, maar in de supermarkt vind je het in plastic zakjes bij de andere slasoorten.
Je kunt waterkers gebruiken in salades, smoothies, pesto of soepjes. Het is niet alleen heel erg decoratief op een bord, maar ook nog eens supergezond voor ons. Deze blaadjes bevatten zelfs meer vitaminen en mineralen dan boerenkool, spinazie of broccoli. Goede redenen om wat vaker waterkers te eten.
Als je waterkers koopt, moet het blad er fris, knapperig en mooi groen uitzien. Het is niet heel erg lang houdbaar, hou daar rekening mee. Spoel het voor het gebruik goed schoon in koud water en slinger het dan voorzichtig droog in een slacentrifuge.
Dressing*
Meestal maak ik mijn dressings zelf, maar deze honingdressing van Van Ton is zo lekker dat ik graag voor een keer een kant-en-klare dressing gebruik. Deze dressing wordt gemaakt van pure en verse ingrediënten, zonder kleur-, geur- en smaakstoffen en E-nummers. In de honingdressing zit zonnebloemolie, honing, azijn, mosterd, eigeel, specerijen en zout. Meer niet!
Het zoete van de dressing gaat heel goed samen met het pittige van de waterkers en het zoute van de gerookte kip.
Tips:
Ik heb erwten en sojaboontjes uit de vriezer gebruikt voor deze salade. Die hoef je niet te koken of te blancheren, alleen maar af te spoelen met heet water zodat het ontdooit. Dan blijven ze knapperig en dat is lekker in een salade.
In plaats van dille kan je ook bieslook, peterselie of lente-ui gebruiken.
Remko van de Weerd
augustus 6, 2021 @ 4:14 pm
De eenvoud zelve, maar wát een lekker recept!
Nooit geweten dat een zeef en heet water zulke handige kookattributen waren.
Dank!
Hanneke de Jonge
augustus 9, 2021 @ 9:53 am
Hoi Remko, super leuk om te horen van je. En graag gedaan!
Groetjes, Hanneke