Walnoten en mandarijnen Baklava

Baklava is een traditioneel lekkernij uit het Midden Oosten (alsmede Griekenland en Turkije). Door het gebruik van alleen maar honing, is deze Baklava niet zo mierzoet. Maak de walnoten en mandarijnen Baklava voor als je bezoek krijgt. Lekker bij de koffie of thee, maar ook heerlijk na een dinertje.

 

Oranjebloesemwater kan je tegenwoordig in de grotere supermarkten vinden en anders natuurlijk in een Turkse winkel. Als je daar toch bent, koop daar dan ook de filodeeg vellen, dit is veel voordeliger dan in de supermarkt en ze hebben ze in allerlei maten. Noten zijn daar trouwens ook voordeliger, dus ook maar een zak walnoten meenemen?

 

Zoete lekkernij

 

En nog zo’n Oriëntaalse lekkernij is deze Tompouce met halva en passiefruit. Probeer die ook eens als je iemand verwennen wilt.

Walnoten en madarijnen baklava. Maak eens zelf baklava, het is helemaal niet zo moeilijk. Als je het zelf maakt, kan je het ook wat minder zoet maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 mandarijn, rasp en sap ervan
  • 150 gr honing of agavesiroop
  • 1 el kaneelpoeder
  • 200 ml water
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 10 vellen filodeeg (vers of diepvries)
  • 300 gr walnoten
  • 1 el kaneelpoeder
  • 60 gr boter, gesmolten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175˚C.
  • Bekleed een vierkant bakblik van 22 centimeter met bakpapier.
  • Breng de mandarijnsap met de honing, kaneelpoeder en water in een pannetje aan de kook. Laat dan zachtjes inkoken (10 minuten) tot een siroop (pas op, het kookt snel over!).
  • Laat de siroop dan afkoelen en meng dan oranjebloesemwater erdoor.
  • Snijd de vellen filodeeg op de maat van het bakblik.
  • Hak de walnoten fijn en meng dit in een kom met de mandarijnrasp en kaneelpoeder.
  • Leg 1 vel filodeeg in het blik het bestrijk het met de gesmolten boter. Leg een ander vel boven op het eerste en bestrijk ook met boter. Herhaal dit met 5 filovellen in totaal.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel over het deeg en leg 2 met boter bestreken filovellen er bovenop. Voeg de overige vulling toe en leg daar nog 3 met boter bestreken vellen op.
  • Vouw de randen naar beneden en snijd met een scherp mes vierkantjes in het deeg.
  • Bak 25 minuten, totdat het taartje goudbruin is en zet de oven op 150˚C.
  • Bak het dan nog ongeveer 20 minuten.
  • Haal de baklava uit de oven en verdeel de afgekoelde honingsiroop met een lepel over de warme baklava en laat ten minste 4 uur afkoelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating