Raapstelen en groene asperges zijn typische voorjaarsgroenten. Mijn oma zei altijd: als de raapstelen er zijn, dan weet je dat het voorjaar is! Raapsteeltjes worden los of in bosjes verkocht. Deze groente is super gezond het is namelijk rijk aan vitamines en mineralen en levert zelfs meer ijzer voor je lichaam dan spinazie. Deze oer-Hollandse voorjaarsgroente is bezig met een serieuze comeback. Rauw doen de stelen en blaadjes het goed in een salade of een stamppot, zoals dit voorjaarsstamppotje met raapstelen en groene asperges.
De groente is vooral in de voorjaarsmaanden (t/m mei) goed verkrijgbaar.
In plaats van worst of vlees, heb ik deze keer gebakken halloumi kaas geserveerd bij dit stamppotje. Weer eens iets anders, maar natuurlijk past een lekker karbonade hier ook heel goed bij. De citroenrasp over de stamppot zorgt voor een frisse toon.
Raapstelen en groene asperges
Deze twee groenten zijn heerlijk bij elkaar. Probeer daarom ook eens deze Pappardelle met raapstelen, groene asperges en dillepesto.
Ingrediënten
- 800 gr aardappelen
- scheut melk
- 1 klont roomboter
- 350 gr groene asperges
- 125 gr magere spekreepjes
- 400 gr raapstelen
- 225 gr halloumi kaas
- 1 el olijfolie
- peper uit de molen
- 1/2 citroen, rasp ervan
Instructies
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met wat zout.
- Giet ze dan af en stamp ze tot puree, meng er de melk en een klont roomboter door.
- Snijd de asperges in stukjes van een centimeter. Kook stukjes asperge in ongeveer 3-4 minuten (beet)gaar en giet ze dan af.
- Spoel de raapstelen in koud water en slinger ze droog. Snijd de steeltjes fijn en het blad wat grover.
- Dep de halloumi goed droog en snijd dit in plakken van een 1/2 centimeter. Bak de halloumiplakken aan beide kanten goudbruin in een scheutje olijfolie.
- Bak de spekjes goudbruin in een hapjespan. Voeg de aspergestukjes erbij en bak dit even mee. Doe als laatste de raapstelen erbij en bak dit een paar seconden mee.
- Meng aardappelpuree door de spekjes en groenten in de hapjespan en breng op smaak met peper.
- Schep de stamppot op de borden, leg er een paar plakken halloumi op en rasp er wat citroenschil over.