Ik ben gek op aubergines en probeer daarom zoveel mogelijk recepten met deze mooie paarse vruchtgroente. Nu heb ik er een heerlijke vegetarische aubergine curry van gemaakt die bovendien ook nog vegan is. De aubergine in de hoofdrol in deze Indiase curry met een romige tomaten-kokossaus.
Aubergines
Eet jij wel eens aubergines, of weet je niet wat je ermee kunt doen? Nou ik kan je verklappen dat deze paarse vrucht een veelzijdige groente is. Omdat het vruchtvlees zo’n milde en neutrale smaak heeft, kan je het prima op smaak brengen met allerlei kruiden en specerijen. Van Aziatisch en Midden-Oosters tot aan Mediterrane aan toe.
De aubergine valt onder de nachtschade groenten, net zoals de paprika, tomaat en aardappel. Omdat de aubergine in Nederlands in kassen groeien, zijn ze het hele jaar door vers verkrijgbaar.
De sponsachtige textuur van het vruchtvlees, wordt na bereiding lekker stevig en vleesachtig. Daarom is het zo geschikt in vegetarische gerechten, zoals in deze vegetarische aubergine curry. Echter in voedingswaarde zoals vitamines, mineralen en eiwitten scoort de aubergine helaas niet zo goed. Maar het blijft een groente en daarom wel verantwoord om te eten.
Als je een aubergine koopt, let er dan op dat de schil glanzend en stevig is. En bewaar aubergines het liefst buiten de koelkast maar wel op een koele en donkere plek.
Aubergines kan je bakken, roerbakken, grillen, in de oven bereiden of frituren. Bekende gerechten gemaakt met aubergines zijn:
Baba ganoush
Siciliaanse Caponata
Griekse Moussaka
Provençaalse groenteschotel Tian
Sabich sandwich
Melanzane alla parmigiana
Erbij:
In plaats van alleen aubergines te verwerken in deze curry kan je ook nog andere groente gebruiken zoals rode paprika, wortel, sperzieboontjes en/of courgettes. Wat jou maar lekker lijkt.
Om er eiwitten aan toe te voegen, kan je gebakken blokjes tofu of paneer gebruiken.
Ik heb het geserveerd met gekookte zilvervliesrijst (gekookt in water met kurkuma) en heb daar een blikje bruine linzen aan toegevoegd voor extra eiwitten.
Ook lekker om te serveren met naanbrood of pappadums.
Het recept van de ingemaakte rode ui vind je hier.
Alysia
maart 12, 2023 @ 9:20 am
Erg lekker!
Hanneke de Jonge
maart 12, 2023 @ 1:58 pm
Dankjewel Alysia, altijd fijn om te horen dat een recept in de smaak valt.
Groetjes, Hanneke