Ik ben gek op aubergines en probeer daarom zoveel mogelijk recepten met deze mooie paarse vruchtgroente. Nu heb ik er een heerlijke vegetarische aubergine curry van gemaakt die bovendien ook nog vegan is. De aubergine in de hoofdrol in deze Indiase curry met een romige tomaten-kokossaus.
Aubergines
Eet jij wel eens aubergines, of weet je niet wat je ermee kunt doen? Nou ik kan je verklappen dat deze paarse vrucht een veelzijdige groente is. Omdat het vruchtvlees zo’n milde en neutrale smaak heeft, kan je het prima op smaak brengen met allerlei kruiden en specerijen. Van Aziatisch en Midden-Oosters tot aan Mediterrane aan toe.
De aubergine valt onder de nachtschade groenten, net zoals de paprika, tomaat en aardappel. Omdat de aubergine in Nederlands in kassen groeien, zijn ze het hele jaar door vers verkrijgbaar.
De sponsachtige textuur van het vruchtvlees, wordt na bereiding lekker stevig en vleesachtig. Daarom is het zo geschikt in vegetarische gerechten, zoals in deze vegetarische aubergine curry. Echter in voedingswaarde zoals vitamines, mineralen en eiwitten scoort de aubergine helaas niet zo goed. Maar het blijft een groente en daarom wel verantwoord om te eten.
Als je een aubergine koopt, let er dan op dat de schil glanzend en stevig is. En bewaar aubergines het liefst buiten de koelkast maar wel op een koele en donkere plek.
Aubergines kan je bakken, roerbakken, grillen, in de oven bereiden of frituren. Bekende gerechten gemaakt met aubergines zijn:
Baba ganoush
Siciliaanse Caponata
Griekse Moussaka
Provençaalse groenteschotel Tian
Sabich sandwich
Melanzane alla parmigiana
Erbij:
In plaats van alleen aubergines te verwerken in deze curry kan je ook nog andere groente gebruiken zoals rode paprika, wortel, sperzieboontjes en/of courgettes. Wat jou maar lekker lijkt.
Om er eiwitten aan toe te voegen, kan je gebakken blokjes tofu of paneer gebruiken.
Ik heb het geserveerd met gekookte zilvervliesrijst (gekookt in water met kurkuma) en heb daar een blikje bruine linzen aan toegevoegd voor extra eiwitten.
Ook lekker om te serveren met naanbrood of pappadums.
Het recept van de ingemaakte rode ui vind je hier.
Recept Vegetarische aubergine curry:
Ingrediënten
- 2 aubergines
- olijfolie
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 4 cm gember
- 2 grote tomaten
- 1 el garam masala
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kurkuma
- ½ tl chilipoeder
- 2 el tomatenpuree
- 100 ml water
- 1 el suiker
- peper en zout
- 200 ml kokosmelk
- ingemaakte rode ui*
- korianderblaadjes
Instructies
- Verhit de oven voor op 200°C.
- Snijd de aubergines in blokjes en leg ze in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie over en bestrooi met zout.
- Schuif de ovenschaal in de oven en rooster de aubergineblokjes in ongeveer 20 minuten. Draai ze halverwege om.
- Snipper ondertussen de ui, rasp de knoflook en gember en snijd de tomaten in blokjes.
- Fruit de ui aan in een scheut olijfolie en voeg dan de geraspte knoflook en gember toe.
- Voeg nu de garam masala, koriander, kurkuma, chilipoeder en tomatenpuree toe en bak dit even mee. Doe de tomatenblokjes en water erbij en laat dit ongeveer 10 minuten inkoken.
- Schep het dan in een blender en pureer het tot een mooie gladde saus. Doe de saus terug in de pan en giet daar de kokosmelk bij. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Meng de geroosterde aubergineblokjes erdoor. Garneer met de ingemaakte rode uienringen en korianderblaadjes.
2 reacties
Erg lekker!
Dankjewel Alysia, altijd fijn om te horen dat een recept in de smaak valt.
Groetjes, Hanneke