Vegetarisch stoofpotje met bleekselderij

In de Flevourbox van deze maand zat o.a. bleekselderij van BioBrass uit mijn eigen dorp Zeewolde. Nu zit bleekselderij een beetje in het vergeethoekje van de groenten. En dat is jammer, behalve in soep kan je bleekselderij ook de hoofdrol in een gerecht laten spelen. Zoals bijvoorbeeld in dit vegetarisch stoofpotje met bleekselderij. Het is een bijzonder gerecht met een unieke smaak.

 

Dit gerecht is een vegetarische afgeleide van het Iranees stoofgerecht Khoresh-e Karafs. Het gerecht wordt traditioneel met lam (of rund) en bleekselderij gemaakt. Ik heb het vlees vervangen door portobello paddenstoelen. Deze paddenstoelen heb een vlezig structuur, waardoor ze een goede vleesvervanger zijn in het gerecht.
De bleekselderij, limoensap en verse munt geven een specifieke smaak aan dit heerlijke vegetarisch stoofgerecht.

 

Bleekselderij

 

Bleekselderij is de lichtgroene stengel van de selderijplant. Het heeft een zachte smaak en de stengels alsmede het blad worden vaak gebruikt om soep te maken. Maar met deze stengels kan je zoveel meer! De groente zal niet bovenaan jouw favoriete groentelijstje staan, maar koop toch maar eens zo’n struik en maak dit gerecht of andere gerechten zoals Gestoofde bleekselderij waarin deze groente de hoofdrol speelt. Of verwerk het in een Waldorf salade, Siciliaanse Caponata of Ragù alla Bolognese. Ook zijn de stengels lekker bij Buffalo style kipkluifjes en/of bij een lekkere dip.

 

En een goede reden om bleekselderij te eten is omdat het gezond is. Het bevat veel vitamines, mineralen, antioxidanten en het drijft vocht af. Verwerk het bijvoorbeeld in een lekkere groene smoothie.

 

Als je bleekselderij koopt, let er dan op dat de stengels heldergroen en goed stevig zijn. In de koelkast kan je bleekselderij ongeveer een week goed houden.
Sommige stengels kunnen nogal wat draderig zijn, vooral de buitenste stengels. Je kunt met een dunschiller de stengels schillen.

 

Erbij:

 

Serveer dit gerecht met gekookte Basmati rijst.

 

 

Recept Vegetarisch stoofpotje met bleekselderij:

Vegetarisch stoofpotje met bleekselderij. Gebruik jij wel eens bleekselderij in de keuken? Zo niet, dan moet je deze stoof met bleekselderij eens proberen.
5 from 1 vote
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr portobello’s
  • 1 sjalot
  • 1 bos bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 jalapeño peper
  • olijfolie
  • 300 ml groentebouillon
  • ¼ tl saffraan
  • 1 el kurkuma
  • 20 gr peterselie
  • 10 gr munt
  • 2 el limoensap
  • peper en zout

Instructies
 

  • Borstel de portobello’s schoon en snijd ze in dunne repen. Snipper het sjalotje. Spoel de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukken. Hak de knoflook en jalapeño peper fijn.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of wok. Roerbak de portobello’s hierin. Voeg dan de ui, bleekselderij, knoflook en jalapeño peper toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij en meng de saffraan en kurkuma erdoor. Leg een deksel op de pan en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de bleekselderij zacht is.
  • Hak de peterselie- en muntblaadjes grof en meng dit samen met het limoensap op het laatst door het gerecht. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Serveer het gerecht met basmati rijst.

2 reacties

  1. 5 sterren
    Heerlijk! Heel verrassend recept zo met die bleekselderij, alles past goed bij elkaar en het is leuk om eens iets met een nieuwe smaak te maken. Dankjewel!

  2. Dankjewel, altijd fijn om te horen dat een recept in de smaak valt.
    Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating