Dit recept voor een vanille wodka en peer cocktail is een seizoensgebonden genot. Deze heerlijke drank combineert naadloos de subtiele, rijke smaken van perensap, vanille wodka en Poire Williams eau de vie, waardoor een smaakprofiel ontstaat dat zowel verfrissend als verfijnd is. Heerlijk om te drinken op een herfstachtige dag.
Vanille wodka
Ik heb die heerlijke Absolut Vanilia wodka gebruikt in deze cocktail. Deze wodka heeft een rijke en romige vanillesmaak, die het goed doet in bepaalde cocktails. Met een subtiele balans van toffee en karamel, is het een absolute goede combinatie met de smaken van de peer.
Deze wodka kan je ook gebruiken in een verleidelijke Pornstar Martini cocktail.
Poire Williams eau de vie
Een eau de vie (Frans voor ‘levenswater’) is een verzamelnaam voor sterke drank dat meestal gemaakt wordt van vergist fruit.
Je kunt eau de vie vinden gemaakt van appels, abrikozen, bramen, kersen, pruimen en peren. Die laatste heb ik dus gebruikt voor deze cocktail voor een extra perensmaak.
De drank is meestal helder van kleur en bevat 37,5% tot 45% alcohol. Sterk spul dus!
Een eau de vie wordt traditioneel puur gedronken, als digestief na een diner. En sinds de 21e eeuw worden er ook cocktails mee gemaakt.
Je proeft in deze eau de vie zoetigheid, waarin de smaak van peer mooi tot zijn recht komt.
Perensap
Ik heb een puur en natuurtroebel perensap gebruikt in deze cocktail. Je zou ook nog een halve rijpe peer, gepureerd, eraan kunnen toevoegen voor een natuurlijke zoetheid en fruitigheid die de cocktail naar een nog hoger niveau tilt. De frisse, zoete smaak van peer, de warmte van vanille en eau de vie zorgt voor een werkelijk zalige ervaring voor jouw smaakpapillen. Probeer het!
Tips:
Voor een ideale foodpairing kan je deze cocktail serveren met gebakken brie. De romige en licht aardse smaak van de brie accentueert op prachtige wijze de vanilletonen in de cocktail, Deze combinatie benadrukt niet alleen de individuele sterke punten van het eten en de drank, maar creëert ook een heerlijk samenspel van texturen en smaken.
Wees creatief met de garnering: hoewel het recept suggereert dat je perenschijfjes gebruikt voor garnering, voel je vrij om creatief te worden! Je kunt ook een schijfje citroen, een takje munt, rozemarijn of een kaneelstokje gebruiken voor extra flair.
Of maak een kaneelsuikerrand op het glas. Smeer hiervoor wat agavesiroop of honing op de rand van het glas. Meng kaneelpoeder en suiker op een schoteltje en dip daar de rand van het glas in.
Probeer ook eens deze Peer, gember en rum cocktail en Kruidige peer Gin en Tonic.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.