Ik wilde al zo lang deze Turkse pizza maken, maar op een of andere manier kwam het er niet van. Totdat Bianca van Stylishbeeld een 14-daagse foodchallenge Midden-Oosten had bedacht voor ons foodbloggers. Nu ben ik gek op deze keuken en dit was natuurlijk een goed excuus om eindelijk eens deze pizza te maken. Het is een Turkse pide met lamsgehakt en fetasaus geworden.
Turkse pide
Nu is pide een groot Turks plat luchtig brood. Ik zit me nu te bedenken dat ze dit misschien wel bedoelde. Nou daar waag ik mij niet aan, ben niet zo van het brood bakken (haha). Maar ik heb nog wel een heerlijk recept voor een Turks brood pizza met gegrilde groenten op de site staan. Ik ga ervan uit dat het om de Turkse Pide gaat, een pizza in de vorm van een bootje gevuld met zalig gekruid gehakt.
Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt en heb de pizza bodem niet zelf gemaakt, zoals ik al schreef ben ik niet zo van het (brood) bakken. Dus heb ik een rol vers pizzadeeg inclusief tomatensaus gekocht en dit gebruikt om de bodems te maken. Deze lap heb ik in vier repen gesneden en hiervan een soort van schuitje gemaakt. Deze skills moet ik nog wat leren, maar het kan ermee door.
Volgens de recepten gaat het gehakt er rauw in en bak je dit gaar in de oven. Ik wilde perse lamsgehakt gebruiken, omdat ik dit lekker vind en omdat ik denk dat dit hoort in een Turkse pide. Het nadeel is wel dat het lamsgehakt erg vet is en tijdens het bakken in de oven kwam dit boven drijven. Ik heb het met keukenpapier drooggedept.
De smaken waren top, maar zo’n schuitje vormen en het gehakt rauw verwerken vond ik niet zo’n tof idee. Ik denk dat ik de volgende keer het gehakt en alle ingrediënten lekker ga aanbakken in de pan en dan op het hele pizzadeeg verdeel en dit dan in z’n geheel afbak in de oven. Dan wordt het een Turkse pizza in plaats van pide.
Recept Turkse pide met lamsgehakt en fetasaus:
Ingrediënten
- 1 rol pizzadeeg met tomatensaus
- 1 ei
- 2 el sesamzaadjes
- 250 gr lamsgehakt
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1/2 rode peper
- 2 tomaten
- 3 teentjes knoflook
- 6 takjes koriander
- 1/2 tl pul biber
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gedroogde tijm
- peper en zout
- 1/2 potje tomatensaus
- 40 gr feta
- 4 el yoghurt
- peper
Instructies
- Snijd de ui, paprika, rode peper en tomaten in kleine blokjes.
- Rasp de knoflook en hak de koriander fijn.
- Meng het gehakt met de fijngesneden groenten en knoflook en koriander. Breng het op smaak met pul biber, komijnpoeder, gerookte paprikapoeder, tijm, peper en zout.
- Meng als laatste de helft van het potje tomatensaus erdoor. Zet het nu afgedekt in de koelkast.
- Bestrooi het aanrecht met bloem en leg hierop het pizzadeeg. Snijd het pizzadeeg in .. lange stukken en vorm hier lange ovale lappen van (ongeveer 40 x 15 centimeter).
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hierop de deegvellen. Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de pide's. Laat de rand vrij.
- Vouw deze rand dicht. Kwast de zijkanten in met eigeel en bestrooi dit met sesamzaadjes.
- Schuif de pide's in de voorverwarmde oven op 210 ℃ en bak ze in ongeveer 18-20 minuten gaar en goudbruin.
- Saus: doe de feta en yoghurt in een mengbeker en mix dit met een staafmixer tot een saus. Breng op smaak met peper.
- Haal de pide's uit de oven en lepel er wat saus over of serveer dit er apart bij.