Dit jaar was ik er op tijd bij. Namelijk het plukken van de kweeperen in ons dorp. Vorig jaar was ik iets te laat en vond ik alleen nog wat kweeperen op de grond en niet meer in de bomen. Maar met deze warme zomer dacht ik laat ik eens op tijd gaan kijken hoe het met de kweeperen is. En ja hoor, de bomen stonden er nog vol mee en ik kon de rijpe heel makkelijk eraf plukken. Ik heb een tasje vol geplukt en thuis gelijk de helft lekker gestoofd in een dessertwijn. Heerlijk om zo te eten, maar ik wilde er toch iets speciaals van maken. Nou dat is gelukt met deze trifle met gestoofde kweeperen, wat een heerlijk nagerecht. Dit zal zeker niet misstaan als dessert op een feestelijk etentje.
Trifle
Een trifle is een nagerecht wat oorspronkelijk uit de Engelse keuken komt. Het bestaat uit diverse laagjes en wordt in een glazen kom geserveerd, waardoor je die lagen mooi kunt zien. De bodem is meestal cake wat met sherry wordt besprenkeld. Hierop fruit, jam of een jelly, dan zelfgemaakte vanillecustard en afgetopt met slagroom. Hierop zijn natuurlijk eindeloos veel variaties op mogelijk.
Ik vind het een ideaal nagerecht om te serveren voor meerdere personen. Je hebt vooraf er wel even werk aan, maar als het klaar is zet je het afgedekt in de koelkast en heb je er de avond zelf geen werk aan.
Omdat ik met het familie Kerstdiner meestal de queen of puddings ben, heb ik al diverse trifles gemaakt, zoals deze Tiramisu trifle met Amaretto, Trifle met frambozen en meringues, Rabarber trifle met Prosecco jelly en deze feestelijke Trifle met mascarpone en Frangelico.
Kweeperen
Een kweepeer heeft wel het uiterlijk van een peer, maar daar houdt de vergelijking met op. Het is een keiharde vrucht die moeilijk te schillen en te snijden is. Maar het is alle moeite waard! Als deze vrucht eenmaal langzaam en lang gestoofd is, heb je een verrukkelijk nagerecht. Niet alleen zo lekker om te eten, maar zeker ook verwerkt in deze trifle.
Kweeperen vind je in de herfst en vroeg in de winter. En wij hebben zo maar bomen in het dorp staan waar we van mogen plukken.
Je kunt de kweeperen wel twee of drie dagen van tevoren stoven en dan goed afgedekt in de koelkast zetten om ze later in de trifle te verwerken. En de overgebleven trifle zelf blijft ook wel een paar dagen goed afgedekt nog goed in de koelkast.
Mocht je geen kweeperen kunnen vinden, of het stoven ervan te veel werk vinden dan kan je hiervoor ook deze stoofpeertjes in de plaats nemen.\

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Trifle met gestoofde kweeperen:
Ingrediënten
Kweeperen
- 2 kg kweeperen
- 1 fles Muscat dessertwijn
- 300 gr suiker
- 1 sinaasappel, schil ervan
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanillepeul
Trifle
- 500 ml slagroom
- 100 gr kristalsuiker
- 250 gr mascarpone
- ½ tl vanillepoeder
- 1 sinaasappel
- 450 gr cake
- 4 amaretti koekjes
Instructies
- Kweeperen: Schil de kweeperen, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis met een bolletjessteker. Leg ze in een grote schaal water met het sap van de citroen om verkleuren te voorkomen.
- Giet de wijn in een pan en breng dit samen met de suiker, kaneelstokjes, doormidden gesneden vanillepeul en sinaasappelschil aan de kook tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan op de laagste stand. Leg de halve kweeperen in de pan, ze moeten helemaal onder het vocht staan. Dek af met een verfrommeld vel bakpapier. Leg een deksel op de pan.
- Laat de kweeperen zolang stoven tot ze zacht en mooi roze geworden zijn. Dit kan wel even duren (1-2 uur). Schep de kweeperen voorzichtig uit de pan. Zet de pan op hoog vuur en laat het vocht inkoken tot het een siroop geworden is.
- Trifle: Klop de slagroom lobbig (net niet helemaal stijf) met de suiker. Mix nu de mascarpone erdoor samen met de vanille en rasp van een halve sinaasappel.
- Snijd de cake in blokjes van 1 centimeter. Leg de helft van de cakeblokjes op de bodem van de glazen schaal. Lepel 5-6 eetlepels van het kweepeer vocht hierover.
- Snijd de halve kweeperen in drie stukken en verwijder het eventueel achtergebleven klokhuis. Leg de helft van de kweeperen op de cake. Lepel hierop de helft van het slagroommengsel.
- Verdeel de rest van de cake op het slagroommengsel en lepel daar weer wat kweepeer vocht over. Leg de rest van de kweeperen op de cake.
- Als laatste schep je de rest van het slagroommengsel in de schaal.
- Verkruimel de amaretti koekjes erboven en rasp nog wat sinaasappelschil erboven.
- Dek de schaal goed af en zet deze in de koelkast. Haal een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast.


