Tomatensoep van tomaten uit blik

’s Winters zijn de tomaten niet op hun best, daarom heb ik nu een heerlijke tomatensoep van tomaten uit blik gemaakt. Uit blik, hoor ik je denken? Ja uit blik. Tomaten uit blik zijn net zo gezond als verse tomaten en het voordeel van blik is dat de tomaten lekker rijp en op hun best zijn als ze ingeblikt worden. Daarom hebben ze meer smaak dan de onrijpe tomaten uit de kas die in de supermarkten liggen. Helemaal prima dus om van hele tomaten uit blik een lekkere tomatensoep te maken in de winter.

 

Tomatensoep

 

Wie is er nou niet dol op tomatensoep? Tomatensoep is altijd lekker zowel zomers als ’s winters. Vooral als het koud is, heb ik behoeft aan een kom dampende soep en niets is zo opbeurend als een warme kom zelfgemaakte tomatensoep. Een perfect romige soep met een geweldige tomatensmaak. Deze soep is rijk van smaak, veel meer dan je zou verwachten van tomaten uit blik.

 

Je moet er wel even de tijd voor nemen, want de hele tomaten worden geroosterd in de oven om nog meer smaak te krijgen.
Ik weet zeker dat een tomatensoep veel simpeler gemaakt kan worden, maar leg ze toch maar even in de oven. En gebruik ook het vocht wat in het blik zit, dus vang dit wel op als je de tomaten uit blik zeeft.
Heb jij nog een paar blikken met hele tomaten in de voorraad kast staan, maak dan snel deze lekkere soep.

 

Ben jij ook zo gek op tomatensoep? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

 

Vegetarische Chinese tomatensoep
Tomatensoep van geroosterde tomaten
Witte kool, bonen en tomatensoep
Turkse tomatensoep met orzo
Ravioli tomatensoep met balletjes
Spaanse koude soep Salmorejo
Pappa al Pomodoro oftewel Toscaanse tomaten broodsoep
Spaanse koude soep Gazpacho

 

Tips:

 

Gebruik een groentebouillon als je er een vegetarische soep van wilt maken.

En gebruik een plantaardige boter en room om het recept te veganizen.

Serveer er lekker brood of een tosti bij en je hebt een complete maaltijd.

De soep blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast.

 

 

Recept Tomatensoep van tomaten uit blik:

Tomatensoep van tomaten uit blik. ’s Winters zijn de tomaten niet op hun best, daarom heb ik nu een heerlijke tomatensoep van tomaten uit blik gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 blikken hele gepelde tomaten
  • 1 el d.bruine basterdsuiker
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el roomboter
  • 1 el tomatenpuree
  • ½ tl pimentpoeder
  • 1 el bloem
  • 450 ml bouillon
  • 100 ml room
  • peper en zout
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 2 takken basilicum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 225°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet een zeef boven een kom en giet hier de blikken tomaten in uit. Open voorzichtige met je handen de tomaten en verwijder de pitjes.
  • Leg ze dan op de bakplaat en bestrooi ze met de donkerbruine basterdsuiker. Schuif de bakplaat in de hete oven en rooster de tomaten in ongeveer 30 minuten.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook met pimentpoeder in een (soep)pan in de roomboter in ongeveer 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee.
  • Voeg de bloem toe en bak dit een minuutje mee. Schenk dan de bouillon en tomatenvocht erbij en laat dit op middelhoog vuur een paar minuten pruttelen.
  • Doe nu de geroosterde tomaten erbij en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met 2/3 deel van de room in een blender of met een staafmixer.
  • Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen, lepel er nog wat room op en garneer met wat gerookte paprikapoeder en basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating