Tomaten in de aanbieding, maak dat deze lekkere pittige tomatenjam. Lekker bij een kaasplankje, kip, hamburger, tosti of op een stukje stokbrood. Tomaten bereid tot ze plakkerig zoet zijn, deze tomatenjam is eenvoudig te maken. Pittig, zoet, hartig en perfect voor een feestje. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd, geduld en wat wilskracht… zodat je niet de hele partij in je eentje opeet.
Jam
Wat is tomatenjam? Dit is een zoete spread gemaakt van verse tomaten, suiker en een beetje kruiden. Het is ingekookt tot een jamachtige consistentie en is perfect op die toast met avocado die iedereen de laatste tijd op Instagram post.
Een jam is uitstekend geschikt om de smaken en geuren van het seizoen te bewaren, maar waarom zou fruit alle lol moeten hebben? Tomatenjam toevoegen aan jouw zomerse conserveringsoogst is precies wat u nodig hebt om je een ervaren kok te voelen en om je een voorproefje van de zomer te geven in de herfst.
De tomaten worden op dezelfde manier gekookt als andere jams die in kleine hoeveelheden worden gemaakt, met een beetje suiker en kruiden. Hierdoor ontstaat een zoete en hartige jam die je doet afvragen waarom je er niet eerder mee bent begonnen.
Tomatenjam is niet zo zoet als traditionele jam, omdat tomaten van nature veel pectine bevatten en minder suiker nodig hebben om te verdikken. De meeste recepten voor tomatenjam zijn hartig, met warme kruiden zoals gember en peper om de jam robuuster te maken. Het resultaat is zoet en hartig, met een dikke jam-achtige textuur met stukjes tomaat erdoorheen. Dat is precies wat je hier zult vinden.
Hoe tomatenjam te gebruiken
Gebruik tomatenjam overal waar je jam of chutney zou gebruiken. Als topping voor toast of bruschetta, of bij een kaasplankje.
Tips:
- Als je genoeg tomaten hebt, maak dan ook deze ovengedroogde tomaten.
- Tomatenjam is een koelkastjam, wat betekent dat het na het afkoelen in de koelkast bewaard moet worden. Het blijft daar ongeveer twee weken goed.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Tomatenjam:
Ingrediënten
- 700 gr tomaten
- 1 klontje roomboter
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- ½ rode peper, fijngesneden
- 250 gr rietsuiker
- ½ citroen, rasp en sap ervan
- 2 takjes tijm
Instructies
- Zet een pan met heet water op. Snijd een klein kruisje in het kontje van de tomaten en leg ze 1 minuutje in het hete water.
- Giet ze af en leg ze dan in een bak met koud water.
- Nu kan je heel makkelijk de velletjes eraf halen.
- Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Verwijder het kroontje en snijd ze in stukjes.
- Snipper de rode ui en snijd de rode peper fijn. Bak de ui en rode peper in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg dan de tomatenblokjes en suiker erbij en bak nog even mee.
- Voeg citroenrasp en -sap en tijm toe en meng alles door elkaar.
- Laat ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur pruttelen tot het een jam geworden is.
- Haal eventueel de tijmtakjes eruit.
- Lepel de jam in een gesteriliseerd jampotje (deze hoeveelheid zal precies in 1 potje passen).
- Zet het potje op zijn kop en laat afkoelen. Zet dan in de koelkast.