Tomatenjam. Tomaten in de aanbieding, maak dat deze lekkere pittige tomatenjam. Lekker bij een kaasplankje, tosti of op een stukje stokbrood.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 40 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Bijgerechten, Sauzen/Dips, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Nederlands
- 700 gr tomaten
- 1 klontje roomboter
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- ½ rode peper, fijngesneden
- 250 gr rietsuiker
- ½ citroen, rasp en sap ervan
- 2 takjes tijm
Zet een pan met heet water op. Snijd een klein kruisje in het kontje van de tomaten en leg ze 1 minuutje in het hete water.
Giet ze af en leg ze dan in een bak met koud water.
Nu kan je heel makkelijk de velletjes eraf halen.
Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Verwijder het kroontje en snijd ze in stukjes.
Snipper de rode ui en snijd de rode peper fijn. Bak de ui en rode peper in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg dan de tomatenblokjes en suiker erbij en bak nog even mee.
Voeg citroenrasp en -sap en tijm toe en meng alles door elkaar.
Laat ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur pruttelen tot het een jam geworden is.
Haal eventueel de tijmtakjes eruit.
Lepel de jam in een gesteriliseerd jampotje (deze hoeveelheid zal precies in 1 potje passen).
Zet het potje op zijn kop en laat afkoelen. Zet dan in de koelkast.