Deze Tiramisu Trifle met Amaretto maak je voor een heel speciaal etentje. Het is wel wat werk, maar dan serveer je ook wel iets spectaculairs. Misschien mag ik het wel geen Tiramisu noemen, maar het is een Trifle die een beetje wegheeft van dat heerlijke Italiaanse dessert.
Tiramisu
Tiramisu is een klassiek Italiaans nagerecht gemaakt van een soort lange vingers, espresso, mascarpone. Dit dessert stroomt door het bloed van de Italianen. Maar wij Nederlanders zijn er ook gek op. Wij verzinnen er allerlei varianten op en noemen het dan Tiramisu. Ik heb er diverse van op de site staan, zoek ze maar eens op.
Weet niet of de Italiaanse smaakpolitie hier blij mee is. Maakt niet uit, alles gemaakt van lange vingers en mascarpone is gewoon ontzettend lekker.
Er is in Italië zelfs een Accademia del Tiramisu (tiramisu academie). Zo serieus nemen de Italianen dus hun gerechten en recepten. Zij vinden het heel belangrijk dat de authentieke recepten bewaard blijven. Dus wellicht moeten wij oppassen met de naam Tiramisu.
Dessert
Ik ben ongeveer de koningin van de toetjes geworden in de familie. Elk jaar met Kerst maakt iedereen in onze familie een gerecht en meestal blijft dan het nagerecht over. Dat maak ik dus al jaren. Twee jaar geleden heb ik een heerlijke Trifle met mascarpone en Frangelico gemaakt en vorig jaar heel veel verschillende kleine glaasjes met toetjes. Tjonge wat was dat veel werk voor zoveel personen. Vandaar dat ik dit jaar dan maar weer een Trifle ga maken. Dit kan ik dan lekker een dag van tevoren maken en heb dan geen werk eraan op de dag zelf.
En nog zo’n heel erg feestelijke dessert is deze Schwarzwalder Kirsch Trifle.
Tips:
Voor deze trifle heb ik een glazen schaal gebruikt van 23 centimeter doorsnee en ongeveer 13 centimeter diep gebruikt.
In plaats van eieren te scheiden en heel veel eigeel over te houden, heb ik een flesje Two Chicks eiwit gekocht (o.a. de koop bij AH).
Wil je geen koffie en/of sterke drank gebruiken in het dessert, koop dan een flesje karamelsiroop.
Er worden rauwe eiwitten gebruikt in dit gerecht en daarom is het niet geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen of oudere zieke mensen.
Je kunt deze Tiramisu Trifle maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
Ook zonder de gelei, is dit een heerlijk nagerecht.
Ik heb als extra topping nog wat geschaafde chocolade op de trifle geserveerd.
Recept Tiramisu Trifle met Amaretto:
Ingrediënten
- 200 gr lange vingers
- 200 ml koude espresso
- 100 ml Amaretto
- cacaopoeder
- #Amaretto gelei#
- 3 gelatineblaadjes
- 1 kopje espresso
- 260 ml Amaretto
- #mascarpone bavarois#
- 4 gelatineblaadjes
- 20 ml slagroom
- 4 eiwitten
- 150 gr kristalsuiker
- 500 ml slagroom
- 150 gr kristalsuiker
- 4 staafjes oploskoffie mocca
- 1 kg mascarpone
Instructies
- Amaretto gelei: week de gelatineblaadjes in een schaal met koud water. Als ze zacht zijn knijp ze dan goed uit. Zet een kopje espresso en meng hierdoor de gelatineblaadjes. Meng dan de Amaretto erdoor.
- Giet het mengsel in een bakje. Laat eerst afkoelen en dan opstijven in de koelkast. Als na een paar uur de gelei stijf is, snijd de gelei in hele kleine blokjes. Nu kan je ze heel makkelijk uit het bakje lepelen.
- Mascarpone bavarois: week de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water. Verwarm de 20 ml slagroom in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng dit door de warme slagroom. Laat iets afkoelen.
- Klop de eiwitten stijf met een mixer, voeg dan beetje bij suiker toe en klop tot een glanzende massa en de suiker is opgelost.
- Klop de slagroom met de suiker en oploskoffie stijf in een andere kom. Klop dan de afgekoelde room met gelatine erdoor.
- Klop in een andere hele grote kom de mascarpone met een mixer los. Roer nu met een spatel de slagroom door het mascarponemengsel en daarna heel voorzichtig het eiwit.
- Zo nu is alles klaar om de trifle te maken: schenk de espresso samen met de Amaretto in een lage schaal. Doop de helft van de lange vingers hierin en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel de éénderde van het mascarponemengsel erover.
- Verdeel nu de kleine blokjes Amarettogelei hierover. Begin aan de buitenkant (zodat ze mooi zichtbaar zijn) en dan naar binnen. Lepel hier weer éénderde mascarponemengsel op.
- Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en verdeel over het mascarponemengsel. Lepel de rest van het mascarponemengsel erover.
- Laat de schaal afgedekt minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Haal de trifle vlak voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met een zeefje de cacaopoeder erover.