Deze Thaise orzotto met kip is een echt fusion gerecht. Ik denk niet dat ze in Thailand orzo of orzotto kennen, vandaar de fusion. Het is weer zo’n makkelijk eenpansgerecht, ideaal voor een doordeweekse dag.

Orzo
Ik ben gek op orzo. Deze pasta lijkt heel erg op rijstkorrels, maar het is dus echt een pastasoort. Als je het kookt wordt het ook zo lekker romig, daarom vind ik het zo lekker denk ik. Je kunt orzo in soepen gebruiken, er een salade van maken of een orzotto. Orzotto is dus een soort risotto maar dan gemaakt van orzo pasta.
Orzo wordt vooral in de Italiaanse, Turkse, Griekse en Arabische keuken gebruikt. Ik koop meestal een grote zak hiervan bij mijn Turkse winkel, maar je kunt het ook in de grote of biologische supermarkten vinden. Vaak onder de naam Riso.
In Italie wordt het klassiek in soepen gegeten, vergelijk het met onze vermicelli.
In de Griekse keuken wordt er pilav van gemaakt. En in de Midden-Oosterse keuken wordt couscous ook vaak vervangen door deze heerlijke pastasoort.
Het voordeel om het te vervangen voor de risotto rijst, is dat orzo veel sneller gaar is. Dus als je haast hebt en je wilt een risotto maken die echt niet mislukken kan, maak dan een orzotto.
Je kunt diverse recepten met orzo erin vinden op de site. Zoek ze maar eens op onder Ingrediënt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze super simpel te maken maar o zo smakelijke Orzotto Cacio e Pepe of Rode bieten orzotto met balsamico. Probeer dat ook eens.
Currypasta
Voor de rode curry gebruik ik meestal het potje Milde Curry* van Patak’s. Het handige van deze potjes is, dat als je een lepel eruit gehaald hebt, je het potje afsluit en in de koelkast zet. Daar is het een hele lang tijd houdbaar.
Deze pasta wordt gemaakt zonder kunstmatige kleur-, smaakstoffen en conserveermiddelen.
De currypasta geeft lekker veel smaak aan dit gerecht. Het kan toch wel pittig zijn, gebruik daarom niet teveel ervan.
Tip:
- Mocht je nou nergens limoenblaadjes kunnen vinden, gebruik dan sereh poeder of de rasp van een limoen hiervoor in de plaats.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Thaise orzotto met kip:
Ingrediënten
- 2 el zonnebloemolie
- 400 gr kipdijfilets
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 5 limoenblaadjes
- 200 gr sperzieboontjes
- 400 gr orzo
- 1 el milde currypasta*
- 500 ml kippenbouillon
- 50 ml dikke kokosmelk
- 2 el vissaus
- koriander
- limoen
Instructies
- Snijd de kipdijfilets in kleine blokjes en bestrooi met peper en zout. Bak ze in een koekenpan in een scheutje olie goudbruin in ongeveer 5 minuten.
- Snipper ondertussen de ui, snijd de rode peper in dunne ringen en rasp de knoflook.
- Snijd de limoenblaadjes heel fijn, maak de boontjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
- Schep de kip dan uit de pan en bak in dezelfde pan de ui, rode peper en knoflook op middelhoog vuur tot de ui glazig is.
- Doe dan de orzo, fijngesneden limoenblaadjes, boontjes en rode currypasta erbij. Roer alles door elkaar in de pan. Doe de stukjes kip en bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet dan het vuur lager en laat ongeveer 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot de kip en de orzo gaar is. Meng als laatste de kokosmelk en vissaus erdoor.
- Garneer de orzotto met gehakte koriander of lente-ui.


