In de foodybox december van Kroon op het Werk zat een flesje Soy Topping van Saitaku. Dit is een Japanse stroperige sojasaus die ik natuurlijk graag wilde combineren met een Japans gerecht. Het is tempura van koolraap geworden. En deze zoet/zoute saus paste perfect het met zoete en knapperig van de koolraap.
Serveer deze tempura als een bijzondere borrelhap of als voorgerechtje.
Koolraap
Koolraap behoort tot de familie van de kool. Anders dan de andere koolsoorten, groeit deze dikbuikige knol onder de grond. De koolraap is waarschijnlijk een kruising tussen kool en knolraap.
Koolraap en knolraap worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee verschillende groenten. Koolraap heeft een ruwe groengele/paarse schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Net zoals diverse andere koolsoorten is het rijk aan vitamine.
Smaak: De gele, geurige knol heeft een zachte, zoetige en unieke aromatische smaak.
Verkrijgbaar: Oktober t/m maart.
Meestal zie je de koolraap voorgesneden in frietvorm in de supermarkt liggen. Ik heb er ook frietjes van gemaakt, maar heb deze zelf gesneden uit een hele koolraap. Van de stukjes koolraap die overbleven heb ik blokjes gesneden en daar deze Vegetarische slawraps met tempeh van gemaakt.
Koolraap kan je gekookt eten met een sausje, of maak er een lekkere soep of puree van.
Hier vind je ook nog een heerlijke Knolselderij koolraap currysoep of een Frittata met koolraap.
Ik heb hele grote frieten gesneden en de koolraap en heb ze daarom van tevoren 5 minuten gekookt. Laat ze dan goed afkoelen en dep ze droog voordat ze in het tempura beslag gaan.
Gebruik jij de voorgesneden koolraap frietjes uit de supermarkt, dan hoef je die niet voor te koken. Die zijn zo klein en dun, dat het wel lekker is om ze rauw te bakken. Dan heb je een tempura met een lekkere bite.
Soy topping
De Soy Topping van Saitaku is een lekkere zout/zoete, stroperige sojasaus. Je kunt het gebruiken over sushi, een poke bowl of bijvoorbeeld bij een tempura van groeten.
De stroperige saus is ideaal om mee te garneren of dippen. Het bevat minder zout dan sojasaus, zodat je gerecht beter tot zijn recht komt. Deze saus is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €2,99 (200 ml).
Recept Tempura van koolraap:
Ingrediënten
- 1 koolraap
- 400 ml zonnebloemolie
- 150 gr tempurabloem
- 250 ml ijskoud bier of water
- zout
- 1 flesje sojatopping
Instructies
- Schil de koolraap en snijd deze in dikke frieten. Kook de frieten 5 minuten in kokend water met zout. Giet ze af en laat ze afkoelen. Dep ze daarna goed droog.
- Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan tot ongeveer 180˚C. Je kunt ook een frituurpan gebruiken.
- Meng bloem met het bier of water tot een niet te dik beslag. Doop de koolraapstengels in het beslag en leg ze voorzichtig in de hete olie. Bak niet teveel tegelijk in de pan.
- Bak de stengels in 1-2 minuten rondom goudbruin. Haal ze er dan uit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi ze met een beetje zout en serveer direct nadat ze allemaal gefrituurd zijn. Spuit de sojatopping erover of serveer dit apart erbij.