Tempura van Aardappelplakjes

Lichte en knapperige tempura van aardappelplakjes, net als in je favoriete Japanse restaurant. Dit makkelijke en heerlijke voorgerecht of bijgerecht is gemaakt zonder eieren en het beslag kan ook gebruikt worden om groente tempura te maken.
Het is een eenvoudig voorgerecht dat je in 20 minuten kunt maken en het bevat geen eieren. Veel tempura recepten bevatten eieren in het beslag, maar ik heb ontdekt dat je dezelfde luchtigheid en knapperigheid kunt bereiken zonder eieren! Ik ben helemaal voor minder ingrediënten en toch vergelijkbare resultaten. En het is gemakkelijk aan te passen voor andere eiwitten en groenten!

Wat is tempura?

Tempura is een populair Japans gerecht dat wordt gepaneerd en gefrituurd met zeevruchten, vlees en groenten. Het werd in de 16e eeuw door de Portugezen in Japan geïntroduceerd en is een hoofdbestanddeel geworden van de Japanse keuken.

Tempura van aardappelplakjes

Serveren

  1. Deze aardappel tempura kan op zichzelf worden gegeten als voorgerecht of snack.
  2. Het kan ook worden geserveerd bij een maaltijd als bijgerecht of zelfs als maaltijd op zichzelf met noedels of rijst.
  3. Voor een tempura maaltijd, bak dan andere eiwitten en groenten zoals garnalen, kip, sperziebonen, champignons, aubergine en courgette.

Tips:

  • Ik heb diverse aardappelen getest voor deze tempura en vond de Roseval aardappel het lekkerst. Maar het verschil was erg klein.
  • Het recept voor zelfgemaakte zoete chilisaus* vind je hier.
  • Gebruik ijskoud bruisend water of bier voor het beslag. We willen de ontwikkeling van gluten in het beslag minimaliseren om een luchtige en knapperige coating te garanderen.
  • Meng het tempurabeslag niet te veel. Kleine klontjes zijn prima. Het tempurabeslag moet de consistentie hebben van dun pannenkoekenbeslag. Voeg indien nodig 1 eetlepel water per keer toe om dit te bereiken.
  • Bak in porties. Doe de pan niet te vol, anders zakt de temperatuur van de olie te laag, wat resulteert in een minder knapperige coating.
  • Laat uitlekken op een rooster. Keukenpapier werkt ook, maar een rooster laat overtollige olie weglopen en zorgt voor luchtstroom om zompige tempura te voorkomen.
  • Het is geschikt voor de vriezer! Zorg dat je een voorraadje hebt voor een snel voorgerecht of bijgerecht! Verwarm ze dan in de airfryer als je die hebt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Tempura van aardappelplakjes:

Tempura van aardappelplakjes. Deze Tempura van aardappelplakjes is lekker als snack of bijvoorbeeld bij een gerecht in plaats van frietjes. Probeer ze eens.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 750 ml arachideolie
  • 400 gr (Roseval) aardappelen, met schil
  • 200 gr (zelfrijzend) bloem
  • genoeg ijskoud bruisend water (of bier)
  • peper en zout
  • 50 ml zoete chilisaus*

Instructies
 

  • Verhit de olie in een ruime pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer.
  • Spoel ondertussen de aardappelen schoon onder de kraan en droog ze af.
  • Snijd ze met een mandoline in dunne plakjes van 2 mm. Leg de plakjes op keukenpapier en dep ze goed droog.
  • Meng de bloem met wat zout peper in een kom en roer het mineraalwater (of bier) erdoor tot er een (niet te dik) beslag ontstaat.
  • Haal de aardappelen door het beslag. Doe ze voorzichtig in de hete olie en bak ze in 2 min. goudbruin en gaar.
  • Neem de aardappelen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Frituur de rest van de aardappelplakjes in verschillende porties op dezelfde manier.
  • Strooi er nog wat zout over en serveer ze direct met de zoete chilisaus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating